4,5 millió fő már kitöltötte a népszámlálási kérdőívet. És Ön?

4,5 millió fő már kitöltötte a népszámlálási kérdőívet. És Ön?

Magyarnak lenni Szlovákiában? Ez teljesen természetes! Március 28-ig a lakosság csaknem 81 százaléka, megközelítőleg 4,5 millió fő töltötte ki a népszámlálási kérdőívet. Az elektronikus kitöltésre még 2 nap van.

Az adatokról A TASR hírügynökséget Jasmína Stauder, a statisztikai hivatal népszámlálásért felelős szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Kerületi bontásban Zsolna áll az élen (87%), második Trencsén (85%), a harmadik pedig Nagyszombat (84%). Pozsony és Nyitra következik (egyaránt 82%), majd Besztercebánya (79%), Eperjes (78%) és végül Kassa (73%) megye.

Nyitra, Nagyszombat és Eperjes lakosainak 82%-a töltötte ki az ívet, Pozsonyban 81, Kassán pedig 77%-uk. “A pozsonyi városrészek közül Járfalu áll az élen (95%), Kassán pedig Kavocsán (92%) – részletezte Stauder. A 10 ezer lakosnál nagyobb városok közül Alsókubinban (Zsolna megye) a legmagasabb a részvétel (87%) – adta hírül a TASR.

Hírdetés

Az asszisztens segítségével történő népszámlálásra április és október között kerül sor. Minden információ elérhető a www.scitanie.sk weboldalon.

A népszámláláson kötelező részt venni, a törvény szerint 25-től 250 euróig terjedő bírság szabható ki arra, aki nem tölti ki az ívet.

A szlovák–magyar családból származó gyerekek is lehetnek a népszámláláson magyar nemzetiségűek. Míg a szlovák nyelv az ország egész részén hivatalos, addig a magyar nyelv lehetőségei a népszámláláshoz kötöttek.

Azzal, hogy magyarnak valljuk magunkat, rengeteget segítünk abban, hogy a magyar kultúra és nyelv továbbra is az ország része maradjon.

(https://nepszamlalas.sk/HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »