420 milliárdos gigatender miatt tettek feljelentést

420 milliárdos gigatender miatt tettek feljelentést

Valószínűleg olyan súlyos szabálytalanságok történtek a 420 milliárd forintos víziközmű-építési tendereken, valamint a kapcsolódó tanácsadó pályázatokon, hogy felvetődhet a hűtlen kezelés és a versenykorlátozás gyanúja. Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél, és arra kéri, indítson nyomozást a hatóság – írja a Közérdekvédelmi Központ blog. Nemcsak Polt, hanem a Közbeszerzési Hatóság elnöke is kapott bejelentést.

Hírdetés

A tender jelenleg a legnagyobb magyarországi, uniós forrásból finanszírozott, négy éves infrastruktúrafejlesztési program. A tendert kezdettől fogva vizsgálta az Európai Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). A tavaly októberi eredményhirdetésen kiderült, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft. két régióban is bekerült a potenciális kivitelezők körébe, valamint a Magyar Vakond és a Hódút is, melynek tulajdonosa, Varga Károly Mészáros tulajdonostársa más társaságokban.

Az Európai Bizottság ellenőrei szerint 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni a közbeszerzési kiírás szerint, mert nem teljesítették pontosan a mintafeladatot. A kizárásuk elmulasztása törvénysértés. A 24 nyertes közül csak 4 olyan volt, amely érvényes ajánlat alapján nyert, így a keretmegállapodások döntő többségét érvénytelen ajánlatok alapján kötötték meg. Eközben egy cseh hátterű konzorciumot éppen arra hivatkozva zártak ki a pályázatból, hogy a kiírásban szereplő mintafeladatban hibázott.

A bizottsági audit jelentés tervezetét nyáron megkapta a kormány is. A szabálytalanságokat könnyen lehet, hogy a magyar adófizetők pénze bánja. Az unió ugyanis dönthet úgy, hogy a 420 milliárdos keret egy részét nem fizeti ki a szabálytalan projektek miatt. Ez a forrásmegvonás akár 50 milliárd forint körül is alakulhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »