42 ezer forintos cipőben lehet csak parlagfüvet irtani

160 civil szervezet kapott 540 millió forintot a Földművelésügyi Minisztériumtól parlagfűirtásra. Azonban tevékenységükkel és az elköltött pénzzel nevetséges kritériumok alapján kellett elszámolniuk – írja a Hvg.hu.

A történet előzménye, hogy az adózók 1 százalékából összejött 1,1 milliárdnyi közpénz parlagfűirtásra, melyből a Földművelésügyi Minisztérium pár száz millió forint elköltése után 642 milliót visszacsoportosított az eredeti célra. Ebből 546 millió forintot 160 civil szervezet között osztottak szét, akik közül a lap szerint több csak akkor vette fel a profiljába a parlagfűirtást, miután kiderült, hogy ez zsíros gépbeszerzési támogatással jár.

Hírdetés

A Hvg.hu kikérte minisztériumtól az irtásban részt vevő 160 szervezet hozzá beküldött beszámolóját. Március végén a legelső irtási szakaszról készített szakmai beszámolók kevesebb mint felét adták ki a lapnak, ez is több száz oldalt tett ki. Ebből csemegézünk most:

Maximum ötmilliós támogatást lehetett igénybe venni, több szervezet ebből 2-3,5 milliós traktort vett, valamint a vissza nem térítendő támogatás egy részét sokan 2-300 ezres fűkaszákra költötték, de vettek 42 500 forintos cipőket is – pontosabban az egyik civil szervezet 212 ezer forintot költött 5 munkavédelmi lábbelire. Előre, hektárban megadva kellett vállalni, mekkora területet mentesítenek az elkövetkező öt évben. A beszámolókban az elvégzett munkáról elég volt megadni a helyrajzi számokat – írja Hvg.hu, hozzátéve, arról nincs információ, ki ellenőrizte, ott valóban volt-e parlagfű, és ha volt, akkor kiirtották-e. Szöveges beszámoló és a civil szervezetek által beküldött fotók kellettek az ellenőrzéshez. A lap által megkérdezett szakértő szerint bizonyos fotókon még csak nincs is nyoma parlagfűnek, ellenben pázsitféléknek és lucernásnak igen. Dedikált közmunkások is jártak a civileknek a munkához, magyarul a munka egy részét nem is az végezte, aki felvette a pénzt. Voltak olyan szervezetek, amelyek mindössze pár napot dolgoztak a milliókért cserébe, ráadásul akkor, amikor már javában tartott a parlagfűszezon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »