4000 éves sumér kikötőt találtak Dél-Irakban

4000 éves sumér kikötőt találtak Dél-Irakban

Egy olasz és iraki régészekből álló csapat egy hozzávetőlegesen 4 ezer éves sumér kikötő maradványaira bukkant Mezopotámiában. A régészeti szenzáció és a számos lelet különleges bepillantást engedhet majd a világ legősibb civilizációjába.

A civilizáció bölcsőjének nevezett termékeny félhold keleti részén a sumérok Kr. e. 6000 táján telepedtek le. A mai Irak területén ők alkották meg az első írott szöveget, tökéletesítették a kereket, találták fel az ekét, az öntözéses földművelést és hozták létre az első városállamokat, amelyekben a világon elsőként vezették be a 24 órás időszámítást.

Licia Romano és Franco D’Agostino, a római Sapienza Egyetem munkatársai, az ásatás vezetői kedden jelentették be, hogy az iraki Nászirijja városától mintegy hét kilométerrel délre található Abu Tbeirah régészeti területen egy sumér kikötő maradványaira bukkantak.

Hírdetés

„Ez a valaha volt legrégebbi kikötő, amelyet Irakban feltártak. Mindeddig a legrégebbi kikötőt Úr városa környékén fedezték fel, ám az kétezer évvel későbbi időszakra datálható” – magyarázták a kutatók.

A kikötő vízfelülete 130 méter hosszú és mintegy 40 méter széles volt egykoron, amely a kikötői funkció mellett minden bizonnyal egy hatalmas víztározóként is működött, amelyben a Tigris és Eufrátesz folyók vizét gyűjtötték a sumérok. A felfedezés azt is bebizonyította, hogy a sumérok városállamai jóval későbbi időkig kapcsolatban maradtak a két folyammal.

A felfedezés segíthet a kutatóknak, hogy fényt derítsenek arra a Kr. e. 2200 körül érkező klímaváltozási sokkra, amelynek hatására hatalmas aszály pusztított szerte Mezopotámiában, aminek következtében véget ért a sumér civilizáció.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »