3D nyomtatás: forradalmak minden területen

3D nyomtatás: forradalmak minden területen

Légi közlekedés, kriminalisztika, szerszámgyártás, autóipar, fogászat: egymástól látszólag igen távoli területek és iparágak, mégis van egyvalami, ami mindegyikben közös – ez pedig a 3D nyomtatás lehetőségeinek az adott területen való hasznosításában rejlik. A 3D-s nyomtatás forradalmai minden területen elkezdődtek, a jövő egyelőre beláthatatlan.

Hamarosan a légi közlekedés is alkalmazza

A 3D nyomtatási technológia rohamléptekkel fejlődik, és nem csak egy irányban, hanem szerteágazó területeken. Így ma már nem ritka, hogy egy fogpótlást nem a hagyományos úton, hanem 3D-ben nyomtatva készítenek el, mint ahogy az sem, hogy az autógyártók egyre többször készítik ezzel az új eljárással az alkatrészeiket. Nemrégiben kapott szárnyra az a hír, hogy ugyan a légi közlekedésben már eddig is alkalmazták a 3D nyomtatást elsősorban repülőgépek prototípusainak előállítására, most kiterjesztik azt a komplexebb alkatrészek előállítására is. Ezt elsősorban a repülőgépek karbantartása és javítása során használják majd fel, melynek köszönhetően rendkívül gyorsan és rugalmasan lehet majd ezen folyamatokat elvégezni. A speciális szerszámok és legtöbbször egyedi alkatrészek legyártása ugyanis igen időigényes és költséges feladat, a 3D technológiával mindez költségkímélővé és sokkal gyorsabbá válhat.

Bűnügyek megoldása 3D nyomtatással?

Igen, ma már ez is lehetséges! Az igazságügyi szakértők ugyanis munkájuk könnyítéseként a közeljövőben már alkalmazni fogják a 3D szkennelést és nyomtatást a bűntények feltárásánál. A technológia alkalmazásával ugyanis a digitális dokumentáció sokkal részletgazdagabbá válhat, ha a bűnözők maguk után hagyott bűnjeleiről e technikával gyűjtenek adatokat. A Smarttech cég által kidolgozott rendszer célja, hogy megkönnyítse a nyomozók munkáját, ennek érdekében egy átfogó rendszerrel biztosítják, hogy a nyomozók a tetthelyen hagyott bűnjeleket részletesebben tudják rögzíteni. Míg korábban csupán fényképes megoldások születtek a bűnjelek rögzítésére, amelyek digitális nyomtatással váltak kézzelfoghatóvá, addig ma már lehetőség van a nyomok mélységének, hosszának 3D-ben történő rögzítésére is. Például, ha egy lábnyomot kell rögzíteni, akkor ma már a 3D szkenner segítségével a cipőtalpa is megjeleníthető, ezzel komplexebb elemzést tesz lehetővé a nyomozók számára.

Olcsóbb autóelőállítás és fogászat

A 3D nyomtatást ma már szinte rutinszerűen alkalmazzák az autógyártásban, és igyekeznek minél több olyan fejlesztést végrehajtani a technológián, amellyel még inkább kihasználhatók e technológia előnyei az iparban. Így erősebb, ellenállóbb alkatrészek, gyorsabb folyamatok és olcsóbb előállítási költségek jellemezhetik majd az iparágat, amellyel a hagyományos gyártási eljárásokkal szemben jelentős versenyelőnyre lehet szert tenni. Ez azt is jelenti például, hogy míg korábban évekre volt szükség ahhoz, hogy a tervezési folyamattól a gyártási eljárásokig eljusson egy autó, ez a technológia segítségével akár hetekre is lerövidülhet.
A fogászatban is egyre elterjedtebb a 3D nyomtatási technológia alkalmazása, itt főleg egyedi orvosi eszközök, csontmodellek, műtéti fúrósablonok és pótlások kialakítására használják. Ezzel sokkal több lehetőségük adódik a fogászati szakembereknek a gyógyításra, másrészt a szükséges eszközöket sokkal gyorsabban és szabadabban tudják előállítani. A technológia nagy előnye, hogy segítségével egyre kevésbé van megkötve a tervezők keze, vagyis sokkal több járható út adódik a segítségével.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »