3,7 milliárdért épít új menekülttáborokat a kormány – internet, tévé, sportlehetőség is jár a határsértőknek

Martonfán és Sormáson 3,7 milliárdért épít új állomásokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a költségvetési tartalékból átcsoportosítva.

Augusztus elején Harangozó Tamás képviselő, előtte Szelényi Zsuzsanna (Együtt) kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert a befogadóállomások kapacitásáról, az ott tartózkodók számáról, valamint a kiutasítottak és a befogadottak számáról.

Az már Pintér Sándor parlamenti beszámolóiból is kiderült, hogy komoly túlterheltséggel küzd az ellátórendszer és infrastruktúra. A pontosabb adatokért a HVG közérdekű adatigényléssel fordult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. Nemcsak azt kérdezték, hogy milyen kapacitással és telítettséggel működnek jelenleg "menekülteket" befogadó állomások, de azt is, hogy az elkülönített 10,9 milliárd forintot miként használják fel.

A most megkapott adatok alapján a táborok általános befogadóképességét mindenhol túllépik:

  • Bicskén a 462 fős kapacitást messze túllépték: augusztus 14-én már 943 fő tartózkodott a tábor területén
  • Debrecen eredeti kapacitása 823 fő, átlagosan nem lépték túl a tábor befogadóképességét a ki- és belépések nagy száma miatt, azonban jól szemlélteti a változó helyzetet, hogy a júniusi zavargás idején körülbelül 1600 menedékkérőt zsúfoltak össze.
  • A beruházásokra felhasználható 5,7 milliárdból 3,7-et fordítanak a martonfai és a sormási befogadóállomás kialakítására, ami alkalmas lehet a többi állomás túlterheltségének valamelyes enyhítésére.

  • augusztus 14-én 1053 fő tartózkodott a debreceni táborban, ami a nyári kibővített 933 fős kapacitás ellenére is zsúfoltságot jelent.
  • Hírdetés

  • Vámosszabadin 216-ról 254-re emelték meg a létszámot, 14-én 418 fő tartózkodott a táborban.
  • a Balassagyarmati közösségi szálláson év elejétől július 31-ig 1163 fő befogadása történt meg. A BÁH adatszolgáltatása szerint 1612 fő a táborok napi összkapacitása (a nagyfai állomás csak regisztrációra szolgál – a szerk.), ehhez képest az augusztusi adatok szerint 3085-en voltak a táborokban egy napon.
  • A problémát a fluktuáció jelenti: a rendszer nincs felkészülve arra az esetre, ha egyes napokon még nagyobb "menekült"hullám érkezik az országba. Nem tudnak számukra szállást biztosítani, miközben nem ritka, hogy 1500-1700 migránst gyűjtenek be naponta a déli határon a hatóságok.

    Az év első napjától július 31-ig összesen 62158 "menekült" fordult meg a befogadóállomásokon, ez a határon elfogott migránsok közel felét teszi ki, azaz jelentős részük el sem jutott az állomásokig, hanem vélhetően tovább utazott nyugati irányba.

    Az őrzött befogadó központok esetében a férőhelyek száma telephelyenként augusztus 14-én Békéscsabán 185, Debrecenben 182, Nyírbátorban 105 fő volt. Itt a "menekültek" nem hagyhatják el a tábor területét, de az eljárás idejére – mivel nem elvileg bűnözőkről, hanem "speciális státuszú menekültekről" van szó – biztosítani kell megfelelő szabadidős tevékenységeket, így internethozzáférést, televíziót, kosárlabda, röplabda és számos más sporttevékenység folytatására lehetőséget.

    (HVG nyomán)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »