35 interjú Bogár Lászlóval – "présházi" beszélgetések

35 interjú Bogár Lászlóval – "présházi" beszélgetések

Megjelent a Vendég a Présházban című interjúkötet a Kairosz Kiadónál: a könyvben Bogár László közgazdász professzor és Molnár Pál újságíró 35 beszélgetése olvasható: az interjúk az utóbbi négy évben készültek.  

Kép Bogár László - Molnár Pál - Vendég a Présházban

Ez a kötet az elmúlt négy évben a Présház internetes oldal Bogár Lászlóval folytatott harmincöt beszélgetését foglalja magába – olvasható a könyv ismertetése a kiadó honlapján.

Hírdetés

E beszélgetések alapvető oka és célja az, hogy felismervén e képtelen helyzet lehetetlenségét, szembesülni és szembesíteni próbáljon. A mai emberiség, vagyis ez a mértéktelen, féktelen csúcsragadozó, valójában szorong.

Ha esetleg nem rettegne attól, hogy mi lesz vele, ha nem tesz magáévá brutálisan mindent, ami egyáltalán megragadható, akkor talán csillapulna a mértéktelensége.

A szakrális tradicionalitás embere mindent, a saját tehetségét, képességeit, készségeit is a Teremtő ajándékának tekintette, és mint ilyet természetes módon ajándékozta tovább. Tette ezt abban a biztos tudatban, hogy mindenki más is így él, így érez, így viselkedik, így soha senki nem fog szűkölködni sem anyagi, sem szellemi javakban. Ezt a közösségi szeretethálót kellene helyreállítani, ami nagyon-nagyon nehéz lesz.

Mégpedig azért, mert szellemileg nagyon mélyre süllyedtünk, és legfőképpen azért, mert elfogyott belőlünk a hit és a bizalom, és nagyon nehéz megmondani, hogy a visszaforduláshoz szükséges erőkifejtésünk mit használhat majd támasztékul. Sokszor el kell majd mondanunk önmagunknak az ősi keleti bölcsességet, miszerint: „Ha változást akarsz, a változás légy te magad.” Ha a világ kegyetlen, pusztító és gonosz, ez valójában saját tükörképünk, így a változás csak legbelülről, lelkünk legmélyebb szellemi rétegeiből indulhat el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »