31 millió euróból épülnek meg a NATO-katonák befogadására szolgáló szálláshelyek

31 millió euróból épülnek meg a NATO-katonák befogadására szolgáló szálláshelyek

Jelenleg 1089 szövetséges katona tartózkodik Szlovákiában a megerősített NATO-jelenlét részeként – tájékoztatott a védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková.

Az Egyesült Államokból összesen 354, Németországból 275, Csehországból 246, Hollandiából 111, Szlovéniából pedig 103 katona érkezett Szlovákiába.

Hírdetés

Szliácson és Lesten előreláthatólag 2022 végére növelik a szálláshelyek kapacitását, így teljesíteni lehet azt a célkitűzést, mely szerint 3000 külföldi katonát fogadhat be országunk.

A kormány több mint 31 millió eurót különített el ezen létesítmények megépítésére. A NATO úgynevezett megerősített előretolt jelenlétét (eFP) eredetileg a Krím annektálására való válaszként hozták létre.

Az eFP székhelye Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban van, azonban Oroszország Ukrajna ellen indított támadását követően a szövetség tagállamai megállapodtak abban, hogy a NATO teljes keleti szárnya mentén – belértve Romániát, Bulgáriát, Magyarországot és Szlovákiát – újabb harccsoportokat alakítanak ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »