31 éves lett Szlovákia

31 éves lett Szlovákia

1993 január 1-jétől külön államként működik Csehország és Szlovákia. A két ország szétválásától 31 év telt el, január elseje pedig államünnepként szerepel naptárunkban.

Míg Szlovákiában a Szlovák Köztársaság létrejöttét ünneplik, addig Csehországban az Önálló Cseh Állam Megújulásának Napja (köznyelven a Cseh függetlenség napja) van.

A két önálló állam létrejöttét a Cseh és Szlovák Föderatív Köztársaság felbomlásáról szóló alkotmánytörvény elfogadása előzte meg, melyet 1992 november 25-én fogadtak el és 1992 december 31-ről 1993 január 1-re virradóra lépett érvénybe.

1992 júliusában a szlovák képviselők Pozsonyban a szlovák állam önállóságáról szóló nyilatkozatot fogadtak el, aminek következtében a még közös állam köztársasági elnöke benyújtotta a lemondását. Végül 1992. augusztus 26-án Václav Klaus miniszterelnökként megállapodott Vladimír Mečiar szlovák politikussal a szövetségi berendezkedésű állam különválásáról, mely 1993. január 1-jén be is következett. A különválás békésen, erőszak nélkül zajlott le.

Hírdetés

1993 január 1-jén megtartották a szlovák parlament és kormány közös ülését, amelyen elfogadták az önálló Szlovák Köztársaság létrejöttéről szóló nyilatkozatot. Az ország fővárosa Pozsony, az államot a 150-tagú parlament és a köztársasági elnök által kinevezett kormány irányítja.

Ez év első napjaiban Szlovákia tagja lett a Világbanknak, az ENSZ-nek és az UNESCO-nak is. 1993. február 8-tól már szlovák koronával lehetett fizetni az országban. Márciusban csatlakozott a CEFTA-hoz (Közép-Európai Szabadkereskedelmi Társulás), majd június 30-án az Európa Tanács tagja lett.

A Szlovák Köztársaság első államfője Michal Kováč volt (1993. feburár 15-től), akit még a parlamenti képviselők választottak meg, mint a HZDS jelöltjét.

A SzK 2004 március 29-én csatlakozott a NATO-hoz, ugyenezen év május 1-jén pedig az Európai Unió tagállama lett. 2007 december 21-én belépett a Schengeni-övezetbe, 2009 január 1-jén pedig bevezette hivatalos fizetőeszközként az eurót.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »