3+1 állítás a dunaújvárosi időköziről

3+1 állítás a dunaújvárosi időköziről

Nem is olyan rég még hitetlenkedett volna a jobboldal egy olyan dunaújvárosi eredményen, mint amit vasárnap elért. A rossz előfeltételek ellenére a fideszes jelölt simán győzött, Gyurcsányék pedig nemcsak az MSZP-t, hanem a Jobbikot is lenyomták. Tóbiás már csak a csodában bízhat.

Dunaújváros nem egy jobbos fészek

2002-ben a jobboldal nagyon veszített az önkormányzatikon országszerte, természetesen Dunaújvárosban is. Úgy újrázott 48 százalékos eredménnyel a szoci polgármester, hogy a szadeszos polgijelölt is kapott 10 százalékot. A Fidesz akkoriban a szavazatok alig negyedét kapta meg Újvárosban, ahol még 2006-ban is a szocialisták győztek.

Ma, hat év kormányzás után, a parlamenti ciklus nagyjából félidejében a fideszes jelölt – akinek elődje is nagy hendikepet jelentett – 36 százalékos eredménnyel, de nagyon simán húzta be az időközin a mandátumot. Lehet persze mondani, hogy mindez alacsony részvétel mellett történt, hiszen „csak” a jogosultak alig egyharmada voksolt, de például 2002 őszén is csak 36 százalék ment el szavazni.

Balliberál sajtó: ja, most már nem is olyan fontos az időközi

Egyébként is, bármit írjon a ballib sajtó kínjában, a dunaújvárosi időközi azért igenis számított. Egyrészt, a Fidesz elég sok időközit veszített az elmúlt bő másfél évben, bár egy kormánypárttól ez sehol Európában nem meglepő. Mégis, a liberális portálok unos-untalan a Fidesz gyengüléséről elmélkedtek, hiszen lám, Salgótarjánban is már csak 40 százalékot kaptak. Másrészt, maga a média emelte fel ennek a kis időközinek a jelentőségét, volt olyan portál, amely júniusi vasárnapi unalmában már szimplán fotókat posztolt az újvárosi panelházakról és lakóikról. Harmadrészt, a nagy sportnyár előtt ez volt a magyar pártok utolsó megmérettetése.

Hírdetés

Még Gyurcsányék is lenyomták az úgynevezett „néppárti” Jobbikot

Gyurcsányék is ennek megfelelően kezelték a választást, maga a pártelnök is az utolsó pillanatig kampányolt a városban. Bár a DK-s jelölt 21 százaléka az országos felmérésekben mutatott izmocskákhoz képest egész jó eredmény, de Huszti Zsolt már 2014-ben is a baloldal közös jelöltje volt, ami azért előnyt jelentett a számára. Összességében azonban sem a baloldali pártok, sem a Jobbik nem lehet elégedett. Az egyszeri néppárti-radikális ugyanis most újra legalább egy évszakon át gyakorolhatja a tükör előtt azt, hogy röhögés nélkül ki tudja-e mondani a „néppárt” szót.

Tóbiásnak mennie kell

Néhány szó még a fő vesztesről, az MSZP elnökéről. A szoci tisztújítási folyamat éppen egybeesik az újvárosi kampánnyal, erre jött ez a mostani combos 9 százalék. Molnár Gyula, aki Tóbiás – ő az elnök – elvileg legpotensebb kihívója, éppen azzal indította el magát, hogy ő bizony újra egyezkedne a többi balos párttal. Akkoriban ugyanis már nagy vita volt arról, hogy Dunaújvárosban a szociknak kellene a jelölésnél testvériesen előreengedni, karon fogni Gyurcsányékat. Eközben Tóbiás a különindulással kötötte az ebet a karóhoz, csakúgy mint a szoci önállóság mellett nyilatkozgató Harangozó és Szanyi. Viszont a szocikat verbálisan ütlegelő Gyurcsánynak valamiért egyikük sem szólt vissza.

Mivel Dunaújvárosban a gyurcsányista, a szoci, meg a péemes (továbbá a tökös, a török, az őr meg a nő, illetve a két füstölgő puskacső) összeadva kemény 9 szavazattal többet kapott, mint az egy szem fideszes, most aztán igazán be fog indulni a számolgatás, meg az egésznyaras balos összefogósdi.

Jó eséllyel a Kész-népszavazási fiaskó után az időközivel is csúnyán bukó Tóbiás József nélkül.


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »