3-4 ezer katonát vezényelhetnek a határhoz

Kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását Simicskó István, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után. A fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök a sajtótájékoztatón elmondta: Hende Csaba a határzár építésének ütemével összefüggésben mondott le a honvédelmi miniszteri posztról. Közölte azt is, hogy legalább három tranzitzónát terveznek a határra.

Simicskó István – aki eddig sportért felelős államtitkár volt – hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz – ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte:

3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia – mondta.

Hírdetés

A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. „A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is” – fogalmazott. Kósa Lajos, a parlamenti szakbizottság fideszes elnöke a tanácskozást követően azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet előző napi ülésén egyáltalán nem volt elégedett a biztonsági határzár építésének ütemével, „ennek kapcsán nyújtotta be lemondását Hende Csaba” a honvédelmi miniszteri posztról, amit a kormányfő elfogadott.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a bevándorlási helyzet kezelésével, a hadsereg tervezett határra vezénylésével kapcsolatban ismét megerősítette: a honvédség nem alkalmazhat majd emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, és csak az elsődleges határőrizeti szerv, a rendőrség munkáját segítheti.

Kósa Lajos azt is közölte, hogy legalább három tranzitzóna létesül majd a határon, ezek pontos száma attól függ, mennyien lesznek. Arra a kérdésre, hogy mi az új határidő a határzár elkészültére, a kormánypárti politikus úgy reagált: a régi határidő – október vége, november eleje – sem változott, és „még azon is belül vagyunk”. Hangsúlyozta azonban, hogy a határzár erősítése, fejlesztése folyamatos feladat, „tehát nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer befejeződik, aztán nem kell csinálni semmit”.

Szerinte ugyanakkor a balliberális ellenzék magatartása hátráltatja az ügyet, miattuk nem tudják ugyanis házszabálytól eltérve tárgyalni a kétharmados törvények – köztük a honvédelmi – módosítását. Az Európai Uniót is tehetetlennek nevezte az ügyben, szerinte az EU „messze a helyzet után kullog, és mire egy kvótaszámot elmondanak, az élet azt már messze meghaladta”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »