260 milliárd kifizetve: lejárt az Orbán-kormány első devizakötvénye

Jókora kifizetéssel indult az év a magyar állam számára, először járt le ugyanis olyan devizakötvény, amit a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány bocsátott ki. 2011. május 11-én egymilliárd eurós devizakötvényt adott el az Államadósság Kezelő Központ 6 százalékos hozam mellett.

Ennek a kötvénynek a lejárata volt esedékes január 11-én. Ám előtörlesztés már történt – legalábbis ez derül ki az adósságkezelő kimutatásából. Így tavaly végén már "csak" valamivel több mint 811 millió eurónyi kötelezettsé volt nyilvántartva.

A lejárat napján egy euróért 321,4 forintot kellett adni a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, vagyis 260,6 milliárd forintnyi tartozást tudott le a kormány év elején.

Hírdetés

A visszafizetés egyébként zökkenőmentes lehetett, hiszen a jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint 1396,6 milliárd forintnyi betétje volt a kormányzatnak az MNB-nél vezetett Kincstári Egységes Számlán, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb év végi állományát jelenti. Korábban ugyanis év végére mindig kisebb-nagyobb mértékben inkább leapasztotta a kormány a számláján lévő pénzt a csökkenő adósságráta biztos teljesülése érdekében. Tavaly év végén azonban 6 éves csúcs közelében maradt a betétállomány.

Idén egyébkén még két devizakötvény-lejárat lesz. Március végén egy 5 éves dollárkötvény, április végén pedig egy 3 éves jüankötvény fog lejárni.

(Mfor – Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »