23 hírrel az elhallgatás fala ellen (benne: Medgyessy is azeri imádó lett)

23 hírrel az elhallgatás fala ellen (benne: Medgyessy is azeri imádó lett)

merkelnachderwahl

Három csapás Merkel arcába:

 

THE NEW YORK TIMES

„Kudarc Angela Merkelnek, miközben a szélsőjobb előre tör Németországban” címmel számol be az eredményekről a vezető amerikai globális lap.

 

FINANCIAL TIMES

„Angela Merkel drámai kudarcot szenvedett el a regionális választásokon” címmel ír a történtekről a globális brit lap.

 

DER SPIEGEL

„A három tartományban a polgárok választottak: az eredmény megrázkódtatja a köztársaságot” – e szavakkal kezdi a német hetilap olvasói számára ma reggel küldött emailes tájékoztatását a Spiegel.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

„Ezek a választások megváltoztatják Németországot” és – egy másik cikkben – „Az AfD veszélyesebb az NDP-nél” (azaz a német „náci” pártnál)  címmel hirdeti véleményét a balliberális német lap.

 

POLITICO

Öt levonandó következményt rögzít az uniós ügyekre szakosodott portál Merkel választási vereségéből: (1) Európa hatalmi központja a Boszporuszon áttevődött Erdogan török elnök kegyeihez. (2) A Willkommen kultúra halott. (3) Indulhat a Merkel utódlásáért folyó harc. (4) Németország jobbra menetel, akár Európa többi része. (5) Zöld az új fekete, ami a zöldek Baden-Württemberg tartományban elért első helyére utal, amely eddig a CDU egyik bástyája volt.

 

DIE PRESSE

„A jobboldali populisták órája és a jobbszélen fellépő vákuum” főcímmel és „Az Alternatíva Németországnak (AfD) profitált a menekültpolitikával szembeni elégedetlenségből” alcímmel ír a témáról a vezető osztrák lap.

*             *             *

Werner Faymann osztrák kancellár az osztrák közszolgálati adónak, az ORF-nek adott interjújában egyebek között kijelentette: „Plafonszám, kerítés, amit csak hallani akarnak”.

 

EUOBSERVER

„Nagy győzelem a migránsellenes pártnak” – e címmel ír az uniós ügyekre szakosodott portál a témáról.

*             *             *

Lisbeth Zornign Andersen dán gyermekjogi aktivistát pénteken 3 ezer euró pénzbüntetésre ítélték, amiért saját autójában egy szír menekültcsaládot szállított. Férjét ugyanannyira büntették, amiért Svédországba jegyet vásárolt nekik. A dán bíróság szerint illegális olyan embereket szállítani, akiknek nincs állandó tartózkodási engedélyük az országban. /Vajon egy magyar bíróság mikor merne hasonló ítéletet hozni a TASZ vagy a Magyar Helsinki Bizottság esetében?/

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Hírdetés

„A CSU a választások után fordulatot követel a menekültpolitikában” címmel ír a német gazdasági-politikai portál a kudarcról, míg egy másik cikkében azt a sorsot vetíti elő a német kereszténydemokratáknak, hogy úgy eljelentéktelenednek, mint az olasz kereszténydemokraták és hogy bekövetkezik „az európai normalitás” a radikális AfD párt parlamentbe vonulásával.

x             x             x

Sajtótörténeti fordulat az eddig Angela Merkelt feltétel nélkül magasztaló Der Spiegelnél:

 

DER SPIEGEL

„Miként játszotta el Merkel EU-s hatalmát” címmel a német hetilap angol nyelvű portálja arról ír, hogy a kancellár menekültpolitikájával „Németországot nagyobb mértékben szigetelte el miden elődjénél. A balkáni útvonalat akarata ellenére zárták le és számos uniós vezető úgy gondolja, hogy nyitánya Törökország felé illúziókon alapul”. Jellemző arra, hogy miként viselkedett vele Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke korábban. Mélyen meghajolt, megfogta Merkel kezét és olyan intim módon csókolta meg, hogy „Merkel, aki az alázatosság minden fajtájához hozzászokott, csak furcsa zavarodottsággal nézett a volt lengyel miniszterelnök lehajtott fejére. De most szerdán Merkel másfajta Tuskkal találkozott. Az ajkai használata helyett twitter üzenetet küldött. Megköszönte vele a nyugat-balkáni országoknak, hogy bezárták a menekültek előtt a határokat és megvalósították az EU átfogó stratégiáját a menekültválsággal való törődésben”.

*             *             *

A portál német nyelvű honlapja cikkének összefoglalója: „A Törökországgal való megállapodás, a hideg reagálás  Idomeni (görög-macedón határátkelőhely) nyomorára:  Angela Merkel Willkommen retorikája csak puszta beszéd, míg politikája ismét az elzárást veszi célba. De legalább ezt el kellene ismernie”-

x             x             x

Egy csemege Medgyessyről:

 

TREND

Az azeri hírügynökség idézi Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnököt, aki Bakuban, az azerbajdzsáni fővárosban kijelentette: „A negyedik Globális Bakui Fórum” kitűnő lehetőség globális problémák megoldására”. Hozzátette, „A világ minden fontos vezetője részt vett a fórumon… Az azeri nép toleráns magatartása lehetőséget ad a párbeszéd folytatására”.  A fórum neve „Egy multipoláris világ felé”. /Hé, MTI, hé hazai média, ez miért nem hír 11-e, péntek óta?/

Trumpról:

 

THE NEW YORK TIMES

„A neokonok kontra Donald Trump” című véleménycikkében a lap arról értekezik, hogy azok a neokonok, akik George W. Bush elnököt az iraki háborúba hurcolták, most újabb keresztesháborúval akarják „megmenteni” az amerikai demokráciát és a Republikánus Pártot Donald Trumptól, mert szerintük Trump az Egyesült Államok biztonságára nézve az első számú fenyegetés. „Nagyobb az Iszlám Államnál és Kínánál”. A cikk szerint a neokonoknak abban igazuk van, hogy Trump elnöksége külpolitikai kudarc lenne a milliárdos kiszámíthatatlan személyisége miatt, ugyanakkor Trump éppen hogy a párt hagyományos  gyökereihez tér vissza azzal, hogy nem akar külföldi beavatkozásokat, és a neokonok azok, akik oda betüremkednek külföldi háborús beavatkozási politikájukkal.

*             *             *

„Egy palesztin tanár nyerte az 1 millió dollárral járó  ’Globális Tanár Díjat’” címmel a lap arról számol be, hogy a palesztin általános iskolai tanár egy palesztin menekülttáborban nőtt fel és ott, az izraeli megszállás alatt álló ciszjordániai al-Bireh városban, oktatta diákjait az erőszakmentes életre. Korábban Ferenc pápa név szerint említette Hanan al-Hrub tanárt egy, a háború idején felnövekvő tanároknak és gyermekeknek szóló videóüzenetében.

 

MONDOWEISS

Floridában a republikánusok vitájában Marco Rubio azzal vádolta Donald Trumpot, hogy Izrael-ellenes. Hozzátette, nem jöhet létre Izraael és Palesztina közötti békemegállapodás az elkövetkező harminc évben. Rubio ezután egy floridai zsinagógában tett hitet totális Izrael-barátsága mellett.

*             *             *

Roger Waters a palesztinok jogaiért küzdő honlapnak elítélte az USA és Kanada kormányát, amiért büntetendővé teszik egy külföldi rezsim elleni nem erőszakos tiltakozást, azaz az Izrael bojkottálását, az onnan való tőkekivonást és az ország szankcionálását sürgető BDS mozgalmat. „Közvetlen közelségből láttam a palesztin nép szenvedését. Mindazok támogatását várják, akiket érdekel az igazság…nekik, akiknek a megszállt területeken semmilyen joguk sincs.”

 

POLITICO

A mértékadó, uniós ügyekre szakosodott portál felsorolja azt a – véleménye szerint – 15 legsértőbb kijelentést, amelyet Donald Trump tett. Néhány belőlük: „Olyan díler vagyok, mint ti”, használt egy zsidó sztereotípiát az elnöki székért pályázó ingatlanmágnás december 3-án a republikánus zsidó koalíciónak beszélve, miközben többen a teremben lehurrogták, amiért nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az izraeli amerikai nagykövetséget Tel Avivból áthelyezné-e Jeruzsálembe. „Én vagyok a legkevésbé rasszista”, mondta 2011 májusában. Máskor azt mondta, hogy „A lustaság a feketék jellemvonása”. Azon támadásokat követően, amelyeket azért kapott, mert nőket erőszakolóknak aposztrofálta a határon illegálisan átkelni akaró mexikóiakat, kijelentette: „Testemben egyetlen rasszista csont sincs”.

*             *             *

Svédország pénteken azzal fenyegetett, hogy jogi lépéseket indít Németország menekültpolitikája ellen azzal, hogy Berlin nem tesz eleget az uniós jogszabályok szerinti kötelezettségeinek. Németország ugyanis nem fogadja vissza azon menekülteket, akiket először a német határnál regisztráltak, de azután svéd földön folyamodtak menedékért.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

Az igen népszerű jobboldali francia alternatív portál azt írja,  ilyen önutálattal  eddig még a németeknél sem találkozott és idézi, hogy az egyébként csupán hatvanezer példányszámban fogyó német Tageszeitung napilapban mit írt egy Philip Meinhold nevű szerző. Azt, hogy országát és lakosságát legszívesebben „lehányná”. Szerinte a németek morálisan alávaló nyomorultak, tele kisebbrendűségi érzésekkel és értelmi szintjük nem haladja meg a „zöldborsólevesét” és ezért néznek „debil tévéműsorokat”. „Hűségük, fegyelmezettségük, tisztaságuk, pontosságuk, engedelmességük és rendérzékük” csak arra jó, hogy „koncentrációs tábort működtessenek hatékonyan, ami az egyetlen tevékenység, amely valóban elégedetté és szenvedélyessé teszi a németeket.”

 

RIVAROL

A Nemzeti Frontot is támogató francia radikális jobboldali hetilap utcára kerülő számának fő anyagaként mutatja be internetes portálja azt a cikket, amely arról szól, hogy a franciaországi zsidó szervezetek március 7-i ülésén – ahol a politikai osztály és a kormány csaknem teljes egészében képviseltette magát – Roger Cukierman, a CRIF, a franciaországi zsidó intézmények képviselőtanácsának elnöke miközben elismerte, hogy „Franciaországnak van az antiszemitizmus, a holokauszt relativizálás és tagadás, valamint az izraeli áruk bojkottja ellen leginkább védő törvényei és rendőrök, csendőrök védik zsinagógáinkat és iskoláinkat”, mindez nem elég, mondta. A zsidó vezető „elnyomást követel az interneten”: „Miniszterelnök úr, új jogszabályokat kell hozni a facebook, a twitter és a google megfékezésére. A vészhelyzetnek ki kell terjednie az internetre is!” – idézi a Rivarol Cukiermant.

 

TASS

Konsztantin Dolgov, a orosz külügyminisztériumnak az emberi jogokért, a demokráciáért és a jogállamiságért felelős ombudsmanja azzal vádolta az Európai Uniót, hogy az csendben szemléli az emberi jogok egyre nagyobb számú és mind súlyosabb megsértését Törökországban, idézi őt az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

YNET NEWS

Izrael megakadályozta, hogy Retno Marszudi indonéz külügyminiszter a ciszjordániai Ramallahba utazzon az ott létesítendő indonéz konzulátus felavatására, mert Marszudi nem volt hajlandó előtte izraeli tisztségviselőkkel találkozni Jeruzsálemben. Dzsoko Vidodo indonéz elnök 2014-es hivatalba lépése óta azon van, hogy javítsa országa és Palesztina között a kapcsolatokat és az utóbbit segítse. Marszudi találkozott volna Abbasz elnökkel is.

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »