2024-es Kurultaj sajtótájékoztató – a programokról és az idei újdonságokról

2024-es Kurultaj sajtótájékoztató – a programokról és az idei újdonságokról

Augusztus 1-én tartották meg a 2024. évi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés sajtótájékoztatóját Budapesten, a Matild Palace dísztermében. A hun-türk nemzetek legnagyobb találkozóját idén augusztus 9-11. között rendezik meg Bugacon – közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Vitályos Eszter, Kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Bíró András Zsolt a Magyar – Turán Alapítvány elnöke, Varga Zoltán, az alapítvány technikai igazgatója, illetve Szabó László, a rendezvénynek otthont adó Bugac település polgármestere.

A Kurultaj a Kárpát-medencei hagyományőrzés egyik legerősebb eleme, amely óriási összetartásról tesz tanúbizonyságot – mondta Vitályos Eszter kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az augusztus 9-én kezdődő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés programjait bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. A Kurultaj küldetése, hogy valamennyi hun és türk tudatú nemzet együtt ünnepelhessen Magyarországon, így ez az esemény a türk országokkal való kapcsolattartás egyik legnagyobb, közös hagyományőrző rendezvénye is – emelte ki az államtitkár.
Vitályos Eszter hangsúlyozta: ilyen erős szövetségekre, valódi barátságokra, egymást segítő és támogató országok együttműködésére van szükségünk a mai vérzivataros időkben. Hozzátette: az eseményen összekapcsolódik a tudomány és a hagyományőrzés is, ami hozzájárul ahhoz, hogy minél tisztábban és igazabb módon tudjuk feltárni, majd átélni őseink hagyatékát.

Az augusztus 9. és 11. között Bugacon zajló programok közül felhívta a figyelmet többek között az Atilla sátra nevet viselő óriásjurtára, amely A hunok utódai keleten és nyugaton című régészeti antropológiai kiállításnak ad otthont, a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című tárlatra, a Topolyai Városi Múzeum Őseinket felhozád című vendégkiállítására, valamint az Ősök íja, ifjak őse című történelmi íjrekonstrukciós kiállításra és bemutatóra. Kitért arra is, hogy a rendezvény rangját több mint száz Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvétele emeli.

Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke kiemelte, hogy a Kurultaj a Kárpát-medencei összefogást példázza, és idén 27 rokon nemzet képviseli magát a rendezvényen. A programban szereplő újdonságok közül felhívta a figyelmet a nomád esküvőt bemutató életképre, amelyet több mint 80 szereplő valósít meg. A nomád esküvő, amely az ősi magyar hagyományok, az antropológiai és régészeti eredmények, a közös monda és legenda világunk, valamint a keleti rokonnépeinknél mai napig élő hagyományok fúziójaként, megelevenít egy menyegzőt, annak sajátságos elemeivel, mozzanataival, és látványvilágával. Az említett programelem, a küzdőtéren lesz majd látható a szombati és vasárnapi napokon, a seregszemlét megelőzően.

Szólt a hagyományőrző seregszemléről, a váltott fegyveres lovasnomád harci viadalról és a kézműves vásárnak és tárlatoknak helyet adó Keleti Bazárról is. A hagyományőrző sportversenyek kiváló felkészülést biztosítanak az idén Asztanában megrendezésre kerülő, Nomád Világjátékokra, ahol hazánk népes sportolói küldöttséggel képviselteti magát. A Magyar-Turán Alapítvány által létrehozott a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége, a Nomád Világjátékok magyarországi kiemelt partnere, így az idén már a szövetség által sikeresen lebonyolított hagyományőrző sportversenyek mellett, a Kurultáj is lehetőséget biztosít majd a sportolók számára, hogy az izgalmas mérkőzéseken mutathassák be tudásukat és rátermettségüket, illetve a kvalifikált versenyzők felkészüljenek a kazakisztáni világversenyre.

Hírdetés

A Keleti Bazár szintén egy új programeleme az idei Kurultajnak, melynek kupolás főbejárata Közép-Ázsiát, az ősi selyem út városait idézi meg. A vásárban magyar kézművesek mellett – a bejárat előterében – megnyílnak az üzbég, és türkmén kézműves kiállítások és vásárterek. A vásár hátsó területén pedig betekinthetünk a kazak, kirgiz bemutató jurtákba, ahol néprajzi kiállítás, vásár lesz megtekinthető. Törökország szervezésében pedig különböző kulturális és civil szervezetek pavilonjai is megtekinthetőek lesznek.

A hagyományőrző programokon kívül a Türk Államok Szervezetével közösen egy „Magyar és türk világ fóruma” elnevezésű tanácskozás is megrendezésre kerül. A fórumra magas rangú tudományos, kulturális delegációk érkeznek a keleti rokon népeink képviseletében.

Varga Zoltán, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány műszaki igazgatója elmondta, hogy sok ponton biztosítanak ivóvizet, csapokat szereltek fel, gondoskodtak az árnyékolt felületekről a lelátón, a sátortáborban és a rendezvény több területén. A felszerelt csapok kék táblákkal lesznek jelölve, és minden vendég korlátlanul vételezhet friss hideg vizet. A vendégek által látogatható 20 hektáros területen több ezer négyzetméternyi árnyékolt területet alakítottak ki, az esetleges hőség enyhítésére. Felhívta a figyelmet a kézműves vásár megújult bejárati kapujára is, amely a keleti rokonnépek világába kalauzolja a látogatókat. A rendezvényre kilátogatók figyelmébe ajánlotta a Kurultaj honlapjáról letölthető programfüzetet, amely magába foglalja a rendezvény helyszínrajzát, illetve a biztonsági tájékoztatókat is.

Szabó László, Bugac polgármestere elmondta, hogy a háromezer fős település életében jelentős szerepe van a Kurultajnak, ezért mindent megtesznek, hogy a Bugacra látogatók a lehető legjobb fogadtatásban részesülhessenek. Továbbá augusztus 11-én pénteken díszvacsorát szerveznek több mint 250 olyan rokon népeinkből meghívott vendégnek, akik a Kurultajon is résztvesznek kulturális és tematikus előadások, bemutatók révén. A bugaci lakosság a szálláshelyek biztosítása mellett, nagy létszámmal segíti a parkolás és a rendezvény megközelíthetőségének gördülékenységét. Megjegyezte, hogy a Kurultaj okán, ez alatt a pár nap alatt, Bugac települése válik a rokonnépeink és a magyar közösségek számára a keleti világ szimbolikus központjává. A Kurultaj élményekkel teli ünnep, mely nem csak a településnek, a térségnek, hanem egész Magyarországnak kimagasló és nemzetközi hírű három napos rendezvénye.

 

 

MTI, kurultaj.hu 

A 2024-es Kurultaj sajtótájékoztató – a programokról és az idei újdonságokról bejegyzés először Kurultáj-én jelent meg.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »