2021-től időtállóbbak lesznek a háztartási gépek

2021-től időtállóbbak lesznek a háztartási gépek

Manapság, ha hűtőnk vagy mosógépünk elromlik, többnyire kénytelenek vagyunk újat venni. Ennek az az oka, hogy egyszerűen nem lehet néhány pótalkatrészhez hozzájutni. 2021-től ez azonban megváltozik.

Az Európai Bizottság elfogadta azt a szabályozást, mely szerint 2021-től a gyártók kötelesek lesznek néhány háztartási gép élettartamát meghosszabbítani és pótalkatrészeket is legyártani. Ráadásul olyan alkatrészeket is le kell majd gyártaniuk, melyeket akár mi magunk is kicserélhetünk, ha az adott gép elromlik.

Az Európai Bizottság azzal a céllal fogadta el és vezeti be az új rendelkezést, hogy “többet javítsunk, kevesebbet dobjunk ki”. A rendelet szerint a piacon való megjelenéstől számítva 7-10 évig elérhetőnek kell lennie majd a pótalkatrészeknek a gyártóknál, ráadásul azt is biztosítaniuk kell a gyártóknak, hogy legfeljebb 15 munkanapon belül elérhetőek legyenek az egyes alkatrészek a vásárlók számára.

Az EB új rendelete a

Hírdetés

hűtőket, mosógépeket, mosogatógépeket, transzformátorokat, hegesztőket, elektromotorokat, és egyéb elektromos készülékeket

érinti.

Az EB láthatóan igyekszik erőfeszítéseket tenni Európa szénlábnyomának csökkentése érdekében. A fenti rendeleten kívül további új intézkedéseket is elfogadtak, melyek a környezettudatos, javítható és újrafeldolgozható háztartási készülékek gyártását és forgalmazását hivatottak segíteni és szabályozni.

Az új szabályok első ízben rögzítenek követelményeket a gyártók felé a javíthatóság és az újrafeldolgozhatóság érdekében. A tervek szerint az intézkedéseknek köszönhetően javul majd a készülékek élettartama, karbantartása, újrafelhasználása és a termékekből származó hulladékok kezelése.

Körkép.sk, jogiforum.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »