2020 – 2006? Ismét Zászló(s)t bont a magyar gazdasági lobbi

2020 – 2006? Ismét Zászló(s)t bont a magyar gazdasági lobbi

Előbb Menyhárt József nyilatkozta le a magyarországi sajtóban, hogy nyárig ki kell egyezni a Most-Híddal, különben baj lesz.

Majd Világi Oszkár tett egy félreérthetetlen kitérést a himnusztörvény kapcsán az OĽaNO-ra gondolva, miszerint „Itt mindenféle elképzelések vannak mindenféle koalíciók létrehozásáról, és közben megszavazzák ezeket a törvényeket a potenciális koalíciós partnerek.“

Világi – Zászlós – Menyhárt

Végül korábbi FMK-s párttársa és liberális kollégája, Zászlós Gábor írta populista cikkében az Új Szóban,  melynek lényege ugyanaz. Bent kell tartani a magyarokat a parlamentben, kerül amibe kerül.

A lényeggel természetesen egyikük sem foglalkozik. Mégpedig, hogy ezt Bugárral, vagy nélküle képzelik-e el. Mivel erről szó sem esik, valószínűsíthető, hogy mindezt az ő vezetése alatt gondolják. Főleg, hogy maga Bugár is azt kommunikálja, esze ágában sincs visszavonulni, és a következő parlamenti választásokon is ő lesz a listavezető.

Csakhogy velük szemben áll – a himnuszbotrány óta különösen –  a felvidéki magyarság vélhető többsége (a Körkép több mint ezer fős, nem reprezentatív felméréséből ez derül ki), akik nemhogy Bugárból, de már a Most-Hídból sem kérnek.

Nem kell a pöcegödör

Zászlós Gábor üzletember, akinek saját pénztárcája, a hatalmi kapcsolatok adta lobbilehetőség a mérvadó. Ő az, aki aláírt szinte minden létező, nemzeti alapú politizálást kritizáló, ellehetetlenítő kezdeményezést. Például 2002-ben 89 társával együtt Duray Miklós elítélését, annak Kossuth-téri beszéde miatt („Felvidék veled van, Viktor!“). Ő az, aki nekiment Csákynak is, miután Csáky két éve azt mondta, „nem hajlandó pöcegödörbe lépni“, ezért elutasítja a Most-Híddal való együttműködést.

Hírdetés

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet ITT!

Világi, Zászlós, és politikai befektetésük, Menyhárt a jelek szerint a 2006-ig az MKP, majd azt követően a Most-Hídban létező gazdasági lobbi irányította magyar politizálás újbóli felélesztésén dolgoznak.

Elvégre ez a gazdasági létük alapja, melynek könnyen vége lehet, ha a Most-Híd kiesik a parlamentből, és nem lesz folytatás.

A receptet is ismerik

Zászlós azt is leírja, mire van szükség. Egy populista kérdés feltevésével (akartok-e egységes, erős parlamenti képviseletet?) indokot kreálni. Majd a borítékolható válaszból, ahogy írja:

„világossá válik a hogyan is. De az már nem a választók – megrendelők feladata. Az már a pártok dolga, hogy megkeressék (reményeim szerint a döntő többség) a választói akaratnak megfelelő optimális megoldást.“

Értsd, kedves választópolgár, te csak bólints rá újból, mi majd már tudjuk, mire van szükség. Hogy milyen is lenne a megfelelő, optimális megoldás, sejthetjük. Valami olyasmi, mint ami Bugár, Simon, Gyurovszky, Világi, Czucz, Hideghéty, stb. idejében volt, és ami oly remek terepet kínált a lobbira (Lásd Gorilla leirat).

Hogy mi haszna volt a felvidéki magyarságnak belőlük az elmúlt évtizedekben, nehéz megmondani. Hogy mi hasznuk volt nekik belőlünk, az pontosan lemérhető.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »