2017 legjei a Körképen: Teller Ede, a szlovák mítoszgyártás újabb áldozata

2017 legjei a Körképen: Teller Ede, a szlovák mítoszgyártás újabb áldozata

Év végi sorozatunkban 2017-ben a Körképen megjelent legnépszerűbb, legolvasottabb cikkekből szemlézünk.

Az atombomba atyja, mániákus fizikus, aki Einsteinnel teázott szlovák volt. A bevezető címet egy fekete-fehér képpel illusztrálták. Távirati stílusban egy honi internetes hírportál osztotta meg mindezt a napokban. Egy mondat tele hamis állításokkal, vizsgáljuk meg őket.

A fent említett úriember nem más, mint Teller Ede. Nem az atom, hanem a hidrogénbomba atyja. Az internet világában a szerző két kattintással mindezt gyorsan tisztázhatta volna. Az sem elhanyagolható tény, hogy a képen nem ő, hanem Szilárd Leó látható, aki kora szintén nagy lángelméje volt. De mégsem Edward Teller, ahogy a cikkíró tovább ecseteli.

Egy tollvonással szlovákosítanak

Ma Magyarország egyszerűsítette a honosítási kérelem feltételeit, de még így is jó pár dokumentummal kell igazolni magyar őseink mivoltát és legalább három hónap elbírálási idő után válhatunk papíron is magyarrá. A szlovák történeti, vagy csak szenzációhajhász „újságírás” egy tollvonásnyi egyszerűséggel elintézi mindezt.

Ahogy a cikk is ecseteli, Teller apja a mai Szlovákiához tartozó Érsekújváron született és ezen az alapon be is emelték őt a történelmük arcképcsarnokába Jedlik Ányos, Benyovszky Móric, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos és még sokan mások mellé. Tény, aki anno az Osztrák-Magyar Monarchia területén látta meg a napvilágot, nem mind volt magyar nemzetiségű, de ez fordítva is igaz. A mai Szlovákia határain belül születettek sem voltak mind szlovákok. Sőt!

Hírdetés

Egy ilyen fiatal állam, mely szinte a semmiből került fel Európa térképére, még mindig keresi önmagát, híres nagyjait, dicső múltját. Ezeréves közös történelmünket mélyen elhallgatják, a gyerekek az iskolákban pár sorban letudják Uhorsko (Magyar Királyság) zivataros évszázadait.

Mítoszgyártás, mély hallgatózás

Ugyanitt viszont rengeteg ellentmondással, mítosz, legendák gyártásával találkozunk, ami rendkívül kártékony a két nemzet közötti párbeszéd szempontjából. Történelmi emlékhelyeinket, várainkat, kastélyainkat kisajátítják, az idelátogató turistáknak ügyes marketingfogásként szlovákként tálalják, mély hallgatózásba burkolózva a magyar vonatkozásokról.

A történelem tényeken és nem álmokon alapul. Addig, amíg a szomszéd kertjét dézsmálva a sajátjukként árulják az almát a piacon, nehéz lesz jó szomszédként közös nevezőkre jutni.

Dian Csaba

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »