2017 legjei a Körképen: A Rothschild család ötször olyan gazdag, mint a világ 8 leggazdagabb embere együttvéve

2017 legjei a Körképen: A Rothschild család ötször olyan gazdag, mint a világ 8 leggazdagabb embere együttvéve

Év végi sorozatunkban 2017-ben a Körképen megjelent legnépszerűbb, legolvasottabb cikkekből szemlézünk.

Ha igaz az Investopedia becslésének az eredménye, amely szerint a Rothschildok vagyona jelenleg eléri a 2 trillió dollárt, az azt jelenti, hogy ez a család önmagában minimum ötször gazdagabb, mint a világ leggazdagabb nyolc embere együttvéve – írja a 888.hu az orosz Pravda háttércikke nyomán.

Az orosz Pravda még Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása idején közölte a Rothschild család vagyonáról szóló cikkét, amlyet az Oxfam International legutóbbi jelentésével indít.

Óriási a szakadék

Az Oxfam minden évben szándékosan a davosi Világgazdasági Fórum kezdetén teszi közzé jelentését a globális egyenlőtlenségekről. Idén azzal a megállapításával keltett nagy vihart, hogy a világ leggazdagabb nyolc emberének vagyona nagyobb, mint a világ lakosainak szegényebbik felének.

A nyolc milliárdos és a másik 3,6 milliárd ember közötti anyagi szakadék azért is volt szembetűnő, mert az egy évvel korábbi jelentésben még 62 embernek volt akkora vagyona, mint az emberiség nincstelenebb 50 százalékának.

A nagyon gazdagok

 

A lista szerinti nyolc leggazdagabb ember a világon és az általuk birtokolt vagyon:

Összeadva: a leggazdagabbak vagyonának összértéke: 426,2 milliárd dollár.

 

Hírdetés

Ugyanakkor a Pravda úgy tartja, hogy a fenti lista elég hézagos, nem szerepel rajta egy sor olyan név, akiknek vagyona valószínűleg jóval nagyobb, mint Bill Gates-é. Ide sorolhatók például a Rothschild család tagjai, akik a hivatalos listákon azért nem szerepelnek, mert a globális pénzügyi elit csúcsán már háromszáz éve tevékenykedő család tagjai nem szokványos módon gyakorolják tulajdonosi jogaikat – sokkal inkább alapítványok és más intézmények bonyolult hálózatán keresztül, így nem is lehet tudni, tulajdonképpen mennyire is vagyonosak.

A Pravda szerint a globálisan tevékenykedő család cégei közül csupán az N. M. Rothschild & Son of London és a svájci Edmond de Rothschild Group azonosítható kristálytisztán. A bankárdinasztia bankokban, ingatlanokban, bányászatban és energiaiparban meglevő tényleges érdekeltségeinek mértéke és értéke azonban nem határozható meg pontosan.

Egyedül az ismert még, hogy a családnak számos szabadidős kikapcsolódási célokat szolgáló szőlőültetvénye van Franciaországban, Dél-Afrikában, Kaliforniában és Ausztráliában is. Ráadásul kerülik a nyilvánosságot, és nincsenek velük kapcsolatos nagy pénzszórásokról szóló hírek.

Bányák, ingatlanok, aranyfedezet…

A bányákon és egy sor bankon kívül a Rothschildok kezében van az USA nemzeti bankjának szerepét eljátszó Federal Reserve is, valamint a londoni arany értéktőzsde.

Az Inestopedia becslése szerint a Rothschildok vagyona nagyjából 2000 milliárd dollárt tesz ki, ez majdnem 5-ször akkora, mint az Oxfam által megnevezett nyolc leggazdagabb ember vagyona együttvéve.

A világ leggazdagabb családjainak listája sem csak a Rothschildokból áll. Megemlíthetjük a Schiff, a Wallenberg, az Oppenheimer, a Morgenthaus, a Goldman-Sachs, a Lehman, a Guggenheim és a Rockefeller családokat is, amelyek a világgazdaságból majdnem 1000 trillió, vagyis 1 millió milliárd dollár értékben részesülnek.

Egy jól időzített csalás

 

A Rothschild család mesés vagyonát még a napóleoni háborúk idején alapozta meg Nathan Mayer Rothschild. 1815-ben a waterlooi csata híreit mindenki lélegzetvisszafojtva várta. A Rothschildok azonban jobban kiépített hírszerző hálózatuk volt, mint magának az angol kormánynak.

Nyolc órával korábban megtudta, hogy Napóleon veszített, azonban mikor elolvasta saját futárjának erről szóló üzenetét, csüggedten a falnak dőlt, és azt mondta hangosan, „veszítettünk”.

A tőzsdén elkezdett eladni, azt jelezve, hogy az államkötvények nem érnek semmit, mire mindenki az ő példáját követte. Mikor az árak már töredékükre zuhantak, megérkezett a hivatalos közlemény a győztes csatáról. Hirtelen az árak elkezdtek az egekbe szökni, de addigra az értékpapírok zöme már a Rothschildok kezében volt, akik busás haszonra tettek így szert.

Körkép.sk, 888.hu

Nyitókép: richglare.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »