2016 legyen az óraátállítás elleni harc éve!

2016 legyen az óraátállítás elleni harc éve!

Ötből négy magyar eltörölné az óraátállítást, hivatkozik az MTI a Szallas.hu felmérésére. Eljárt az idő az óraátállítás felett? Vége a biológiai ritmusunk mesterséges bezavarásának?

Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Lehet, hogy eltörlik az óraátállítást

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta indítványát, amely szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező. A politikus a vonatkozó javaslat kidolgozására kéri a kormányt. Azt írta, Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazásának számos előnye lenne.

Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően.

A téli időszámításra átállás támogatottsága a településmérettel fordítottan arányos: a kisebb települések lakói között népszerűbb ez az elképzelés, mint a nagyobb városokban.

Az idén október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás.

Hírdetés

Ön is eltörölné az óraátállítást?

A Szallas.hu online kutatásában összesen 5776-an vettek részt, szeptember 24. és október 12. között.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »