1937- Haditengerészeti Hősi Emlékmű a Horthy Miklós hídnál

Petőfi híd (Horthy Miklós híd) budai hídfője északi oldalán állott Haditengerészeti Hősi Emlékmű. Szentgyörgyi István szobrász és Miskolczi László építész művét 1937. október 10-én avatták fel.
Az emlékmű az 1938 -as budapesti Nemzetközi Vásár szimbóluma volt.

Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, saját kezűleg vágta át a nemzeti színű szalagot, és haladt át először Budáról Pestre a főváros új büszkeségén.Az emlékművet 1937. október 10-én, ünnepélyes flottaparádé keretében avatták fel a Petőfi híd (akkor Horthy Miklós híd) budai parti pillérének északi oldalán.

A 30 méter magas, vasból készült emlékmű a fiumei világítótorony kicsinyített mása volt, belül egy kis múzeummal, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti relikviáit őrizték. A kiálló hajóorrot Horthy nevezetes hajójáról, a Novaráról mintázták. A hajóorron 7 méteres bronz szoborcsoport állt: a Támadás géniusza egy matróznak mutatja az ellenséget.

A híd felrobbantásakor az emlékmű súlyosan megsérült. A háború utáni új politikai helyzetben helyreállítása szóba sem jöhetett, hisz az emlékmű annyira egybeolvadt Horthy személyével, hogy a közbeszédben csak Horthy-emlékműként emlegették. Bronz töredékeit egy ideig tárolták, majd beolvasztották, a világítótornyot pedig lebontották. Sajnos, eredeti formájában mindössze 1945. január 14-éig létezett: ezen a napon robbantották fel a visszavonuló német csapatok.A tengerészeti emlékmű egyébként igen impozáns építmény volt.

Hírdetés

Elhangzót ünnepi beszéd:Norwalli Konek Emil-től

„A volt dicső, soha le nem győzött császári és királyi haditengerészetnek és magyar hadi tengerész hősi halottainak örök emlékét fogja tehát a ma leleplezett magyar haditengerészeti emlékmű hirdetni és őrizni. Mint biztató, mindnyájunknak a szebb, nagyobb és boldogabb magyar jövőbe vetett sziklaszilárd, törhetetlen hitében. Különleges büszkeség is hevíti keblünket afelett, hogy a magyar hadi tengerész hősi halottak lelke főméltóságodat, a volt dicső haditengerészet utolsó flottaparancsnokát, a legendás hírű Novara parancsnokát, Otranto hősét láthatja itt, ennél a magasztos ünnepénél, mint Magyarország államfőjét és egyúttal az ország első katonáját. Szilárdan és cél biztosan tartja erős kezében a kormánykereket, mellyel szegény, megcsonkított hazánk hajóját máris átkormányozta sok viszontagságon és veszélyen körösztül, szebb, jobb és nagyobb magyar jövő felé.”

Magyar Tudat

The post 1937- Haditengerészeti Hősi Emlékmű a Horthy Miklós hídnál appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »