1920 kilométer Trianon emlékére – Végetért a Trianon Challenge

1920 kilométer Trianon emlékére – Végetért a Trianon Challenge

Fárasztó módját választották a megemlékezésnek a Trianon Challenge résztvevői. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kihívását elfogadók vállalták, 2020-ban a diktátum századik évfordulójára emlékezve fejenként legalább 1920 kilométert futnak, túráznak vagy kerékpároznak a történelmi Magyarország területén. A befutók között több felvidéki is akad.

A 2020-as év a koronavírusról szólt, így a világjárvány árnyékában elhalványult a trianoni békediktátum századik évfordulója. – mondta el portálunknak Dobay Gergely, a HVIM Felvidék társelnöke. A legtöbb nagyszabású megemlékezés elmaradt, ahogy a tervezett teljesítménytúrák többsége is, ugyanakkor a szervezők mindig is keresték az új lehetőségeket arra, hogy a régi értékeket 21. századi formákban is közvetíteni tudják. Erre jó közeg a sport világa. „Az emléktúráinkat is azért szervezzük, hogy egy aktívabb módját nyújtsuk a megemlékezésnek” – nyilatkozta az esemény felvidéki koordinátora.

Az online térbe szoruló programok között különlegességnek számított a Trianon Challenge. Az elmúlt években népszerű közösségi médiás kihívások (pl. ice bucket challenge) mintájára a vármegyés fiatalok aktív emlékezésre szólítottak fel. Megfogalmazásuk szerint „kesergés és siránkozás helyett merítsünk erőt belőle és mutassuk meg, hogy egy évszázad múltán egy életerős magyar nép néz szembe az évfordulóval!“

Hírdetés

A kezdeményezéshez több ismert személyiség is csatlakozott, például a már négy nyolcezres csúcsot meghódító erdélyi hegymászó, Varga Csaba, vagy a népszerű tévés, Kenyeres Oszkár, a Hazajáró egyik frontembere, Felvidékről pedig az immár 150-szeres maratonfutó, Hodossy Péter.

A kihívást maga is teljesítő Dobay Gergely úgy nyilatkozott:

A szervezők 2021-re újabb kihívással készülnek, ezúttal azonban nem fizikai, hanem szellemi síkon. Azt találták ki, hogy a Trianon Challenge második évadában 1920 oldal elolvasására hívják ki követőiket.

– mondta el portálunknak Dobay Gergely.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »