1919. április 18-án alakult meg a Rongyos Gárda

1919. április 18-án alakult meg a Rongyos Gárda

Az alakulat az első világháborút megjárt hazafias érzelmű tisztekből és katonákból, szegény napszámosokból, illetve a Székely Hadosztály maradványaiból szerveződött, amely együttműködött vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr Nemzeti Hadseregével.

Céljuk a Tanácsköztársaság ideje alatt a kommunistákkal szembeni ellenállás, a Szamuely Tibor vezette Lenin-fiúk által elkövetett gyilkosságok „megbosszulásának” indokával, számos akciót követtek el.

A Tanácsköztársaság bukása után, Prónay Pál és Héjjas Iván döntő szerepet játszott a nyugat-magyarországi felkelés kirobbantásában.

Megalakulásáról bővebben itt olvashatnak.

Céljuk a a trianoni békeszerződésben Magyarországtól elvett Sopron környéki területek megtartása volt.

Megakadályozták az osztrák reguláris hadsereget a vidék elfoglalásában, Őrvidék, vagyis az osztrákok által Burgenlandnak nevezett területét elfoglalták, ahol kikiáltották a Lajtabánságot.

Ez vezetett az 1921-es soproni népszavazás megtartásához.

Hírdetés

Azt, hogy Sopront ma a Hűség Városának nevezhetjük, elsősorban nekik köszönhetjük.

Döntő szerepet vállaltak az 1939. január 6-án Munkácsot ért támadás visszaverésében.

A gyengén felfegyverzett “rongyosok” a helyi lakosság és a rendőrség támogatásával verték vissza a Kárpátalján állomásozó csehszlovák haderő támadását.

A Gárda tagjai közül (bosnyákok és magyarok) sokan küzdöttek 1944 körül Lengyelországban az úgynevezett Honi Hadsereg oldalán a németek ellen.

Szócsinné Vitéz Léber Ottilia

Megosztás

The post 1919. április 18-án alakult meg a Rongyos Gárda appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »