1918-as ígéreteikre akarta emlékeztetni két jobbikos a "nagy egyesülőket" Nagyváradon, de közölték velük: "ennek semmi értelme"

1918-as ígéreteikre akarta emlékeztetni két jobbikos a "nagy egyesülőket" Nagyváradon, de közölték velük: "ennek semmi értelme"

Két magyar hazafi tartott figyelemfelkeltő akciót Románia nemzeti ünnepén a nagyváradi városháza előtti téren.

December 1-jén, Románia nemzeti ünnepén a Jobbik Bihar megyei szimpatizáns csoportjának tagjai, Kéki Imre Krisztián és Molnár Csongor egy rövid akcióra készültek délután négy órakor a váradi városháza előtt. Az akció során kifeszítettek egy molinót, melyre az 1918. december 1-jén elfogadott Gyulafehérvári Nyilatkozat 3. cikkelyének két pontja volt felírva román és magyar nyelven.

A magyar nyelvű szöveg ez volt:

Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzetgyűlés kinyilvánítja a következőket:

1.) A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

2.) Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének!

Hírdetés

Kéki Imre Krisztián az akció kapcsán a helyszínen elmondta: „A Gyulafehérvári Nyilatkozat harmadik cikkelyének két alpontja a kisebbségi jogokról szól, és ezzel teljes mértékben egyet is értenénk, ha betartanák, de mivel nem tartják be, ezért úgy gondoltuk, hogy egy molinóra ezt felírjuk, és kifeszítjük december 1-jén a városháza előtt, ezzel is mutatva, hogy erre kéne figyeljenek”.

Hatósági fellépés

Érdekes, hogy az akciózók éppen hogy csak megálltak a városháza előtt, és még el sem kezdték kitekerni a molinót, amikor felbukkant legalább féltucatnyi csendőr és néhány rendőr, akiket nyilván nem az akció szervezői értesítettek, és az egyik csendőr már messziről odakiáltott nekik: „Ne tekerjék azt ki, mert nincs semmi értelme!”

Ezt követően a csendőrök körbeállták a molinót mégis kifeszítő két férfit, akiket igazoltattak a jelenlévő újságíróval együtt. A csendőrök tanulmányozták a molinót, azt kérdezgették, mit tartalmaz a magyar nyelvű felirat, amire az akciózók azt válaszolták, hogy az nem más, mint az alatta román nyelven olvasható szöveg magyar változata.

A csendőrök a molinót összetekertették, majd néhány perc elteltével, miután lefordíttatták a magyar szöveget, és elvégezték a személyi kártyák ellenőrzését, elengedték a két fiatalt, de még ezt megelőzően az egyik csendőr elmondta nekik: amennyiben a jövőben bármilyen köztéri akciót kívánnak tartani, azt előzőleg be kell jelenteniük a csendőrségen.

(Erdon nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »