1900 kilométer kevesebb mint tíz nap alatt (Kerékpározás)

1900 kilométer kevesebb mint tíz nap alatt (Kerékpározás)

Bagoly Levente negyedikként fejezte be Kirgizisztánban az emberpróbáló Silk Road Mountain Race ultratávú terepversenyt. A sepsiszentgyörgyi kerékpáros 9 nap 11 óra 10 perc alatt teljesítette a 37 000 méter szintkülönbséget magában foglaló 1900 kilométeres megmérettetést úgy, hogy közben két este láz gyötörte. Közép-Ázsiában harmadszor állt rajthoz, 2018-ban második lett, míg tavaly mechanikai gondok miatt kénytelen volt feladni. A kirgiz fővárosban, Biskekben a célba érés után csak annyit mondott: kár, hogy vége van.

Augusztus 12-én mintegy 150 versenyző indult útnak a dél-kirgizisztáni Osh városából, köztük a háromszéki ultrakerékpáros is, aki gatyába rázásnak tekintette ezt a kihívást. Legutóbb 2021-ben versenyzett szintén Közép-Ázsiában, akkor a 60. kilométeren mechanikai problémája adódott, a hátsó gumi folyamatos javításokat igényelt, így nem látta értelmét, hogy folytassa. „Ez volt életem első csalódása, és nagyon megérintett, ezért jöttem vissza, hogy elsősorban magamban rendezzem le a tavalyi kudarcot” – fogalmazott.

Hírdetés

A verseny után azt mondta, olyan hamar lepörgött a kilenc nap, hogy csak a célban tudatosult benne, hogy nincs tovább, a vonalnak, amit napokon keresztül követett, vége. Természetesen sok minden történt ezen idő alatt, viszont az ember, ha belejön és jól érzi magát, akkor hirtelen érinti a vég. Szerinte az ultratávú terepversenyek nem összehasonlíthatóak vagy rangsorolhatóak egymással, mert mindegyiknek megvan a különlegessége. A Silk Road Mountain Race még mindig az egyik legnagyobb, presztízsértékű rendezvénye az évnek, Bagoly pedig szereti a legjobbakkal összemérni magát a nemzetközi porondon. Eleinte úgy tervezte, hogy napi négy órát tölt alvással. Úgy fogalmazott, lassabban teker, mint sokan mások, ezért kevesebb megállóval probált kompenzálni, aminek köszönhetően sikerült felverekednie magát a hatodik helyre. Az ötödik és a hatodik estén láz gyötörte, muszáj volt hosszabb megállót beiktatnia, így visszaesett a 11. helyre. A kiadósabb éjjeli pihenések kifizetődtek, a hetedik éjszaka csupán másfél órás szünettel sikerült az ötödik helyre előrelépnie. Végül az orosz vetélytárs mechanikai problémák miatt kénytelen volt kiállni, így negyedik lett.

Bagoly elmondta, legközelebb október 21-én egy 2800 kilométeres megmérettetésen indul. A rajt a dél-afrikai Plettenberg Bay-ből lesz, majd a namib fővárosban, Windhoekben érnek célba. Hozzátette, hatalmas logisztikai és anyagi kihívással jár egy ilyen próbatétel, mivel korábban még sohasem lépett az afrikai kontinensre. Erre a versenyre egy új biciklit is előkészített, mert meg szeretné teremteni a lehető legoptimálisabb körülményeket. Reméli, jövő hónapban is meg tudja mutatni a székely makacsság igazi vasfogát.

Eredmények, Silk Road Mountain Race 2022: 1. Sofiane Sehili (Franciaország) 7 nap 5 óra 6 perc, 2. James Hayden (Nagy-Britannia) 7 nap 6 óra 5 perc, 3. Steve Halligan (Írország) 8 nap 6 óra 35 perc, 4. Bagoly Levente 9 nap 11 óra 10 perc.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »