17 ezer milliárd euró grammonként. Íme, a világ 18 legdrágább anyaga

Tudja mibe kerülnek a legdrágább anyagok a Földön? Egyáltalán melyek azok? Az alábbi fotókon a világ 18 legdrágább anyaga látható. Vannak köztük ásványok és emberkéz alkotta műremekek, némelyik pedig növényi vagy állati eredetű. Áruk gyakran eszmei magasságokba emelkedik, más esetben pedig a piaci viszonyok határozzák meg.

 

A jóféle sáfrány. Forrás: Mindmegette.hu

 

A jóféle sáfrány a Kárpát-medencében is honos és nem mellesleg a legdrágább fűszernövény a világon. Bibéje aromás illatú és kesernyés fűszer készül belőle. Már az egyiptomiak is használták levesek és mártások ízesítésére és színesítésére. Persze, nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm felett pedig halált is okozhat. A kereskedelemben egy grammjáért 6-13 eurót adnak. A virágokat kézzel kell begyűjteni, és gondosan kell szárítani. Egyetlen gramm fűszerhez 150 virágra van szükség.

 

Forrás: Exportscaviarworld.com

 

Az iráni beluga kaviár hivatalosan is a világ legdrágább étele. Az ikra méretétől és színétől függően egy grammja 26 euróba kerül.

 

Forrás: Ekszergyar.hu

 

A Platina valamivel olcsóbb, mint az arany, bár nem mindig volt ez így. A platina nagyjából 30-szor ritkábban fordul elő a Földön, mint az arany. Különleges kémiai tulajdonságai miatt az autógyártásban használják leginkább, de hasznos szerepe van a gyógyászatban is (pacemakerek, sebészeti eszközök, rákgyógyszerek). Az amerikai kontinens felfedezői egykor ezüstdarabkának nézték a ritka fémet, és eldobták „a kis vacak ezüstöt”, ha belébotlottak. Egy gramm belőle ma 30 euróba kerül.

 

Forrás: jokortv.hu

 

Az arany ára 2011 óta egyre csökken. Öt éve még 48 dollárba került egyetlen grammja, ma 36 euróba.

 

Forrás: zerohedge.com

 

A heroin a 14. legdrágább anyag a világon. A súlyos fizikai és lelki függőséget okozó anyagból, ami szörnyű károkat okoz az emberi szervezetben, 1 gramm nagyjából 72 euróba kerül.

 

Forrás: 24.hu

 

Egy tévhit miatt igencsak jó áron lehet értékesíteni az orrszarvú szarvának őrleményét. Állítólag egy vietnámi politikust kigyógyított a rákból, emiatt ma 90 eurót is megadnak egyetlen grammjáért.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Az arany vékony szelvényre szelve úgy néz ki, mint egy rakás fűszer, de a látszat ne tévesszen meg senkit: az elektronikában használt származék grammja 261 euróba kerül.

 

Forrás: Deluxe.hu

 

Hírdetés

A fehér szarvasgomba egy 1,3 kilós példánya 2010-ben 372 ezer euróért kelt el. Egy gramm tehát az igen ritka étekből 286 euróba kerül. A hagyományos szarvasgomba egy grammos darabja „mindössze” 4 euró.

 

Forrás: Hirado.hu

 

Az állati eredetű mérgekhez nehéz hozzájutni, pedig sokszor nélkülözhetetlenek a gyógyszeriparban (fájdalomcsillapítók, rákgyógyszerek, ellenmérgek). A legdrágább állati méreg egy póké, egy gramm belőle 1221 euróba kerül.

 

Forrás: Cooler.com

 

A kémelhárítás céljaira kifejlesztett kábítószer, az LSD leggyakoribb formája egy apró, négyzet alapú papír, ami a nyelvre helyezve feloldódik. Ennek egyetlen grammja 2722 euróba kerül.

 

Forrás: PopularScicence.com

 

Az atomerőművekben  és atomfegyverekben használt plutóniumból egy gramm 3572 euróba kerül.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Egy régi képeslap, ami 2002-ben 41 ezer euróért kelt el. A lett származású gyűjtő a különleges tárgy egy grammjáért 6911 eurót fizetett.

 

Forrás: HNonline.sk

 

A Soliris a világ legdrágább gyógyszere. A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) gyógyításánál használják. A betegség a vérerek károsodását okozza. A 300 milligrammos fiola 4113 euróba kerül, egy grammért tehát 13 710 eurót kell kifizetni. Ne legyen rá szükségünk…

 

Forrás: pinterest.com

 

A trícium kis mértékben ugyan, de megtalálható a természetben. Akkor keletkezik, mikor a kozmikus sugárzás kölcsönhatásba lép a Föld légkörével. Radioaktív anyag, amit fegyveriparban is felhasználnak (geokémiai izotópos nyomjelzőként), valamint a gyenge fényforrások gyártásánál használják, órákban, fényjelzéses táblákban.

 

Forrás: Sperk-a-diamanty.sk

 

A világ legkeményebb anyaga a gyémánt. Egy gramm belőle nagyjából 58 755 euróba kerül.

 

Forrás: HNonline.sk

 

A világ legdrágább bélyege, a “British Guiana One-Cent Magenta” 7,3 millió euróért cserélt gazdát 2014-ben. Nagysága 2,5 cm x 3,2 cm, súlya pedig 1 gramm.

 

Forrás: elitereades.com

 

A kalifornium egy mesterségesen előállított radioaktív elem, a periódusos táblázatban a 98. helyet foglalja el. Hadászatban és a gyógyászatban használják sugárzás forrásaként. Előállítása rendkívül körülményes, ezért egy gramm belőle 24,4 millió euróba került.

 

HNonline.sk

 

Az antianyagot a genfi hadron-ütköztetőben, a CERN-ben hozták létre, és az egyik legérdekesebb és talán legveszélyesebb anyag a világon. Az antianyag szintetizálásához a CERN tudósai több száz svájci frankot költöttek el. Egy grammja 17 ezer milliárd euróba kerül.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: mindmegette.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »