16 dolog, amit a líbiaiak nem fognak tapasztalni a “NATO” demokráciában

16 dolog, amit a líbiaiak nem fognak tapasztalni a “NATO” demokráciában

Kadhafival nem az volt a baj, hogy állítólag diktátor volt, hanem az, hogy az olajat nem volt hajlandó a fedezetlen USD ért adni. Aranyat kért a dollár helyett. Ezért kellett buknia a líbiai rendszernek. Azóta káosz uralkodik az országban. Legalább két kormány van hatalmon és mind a kettőt elismeri a nyugat, több katonai tábornok saját hadsereggel rendelkezik és saját területet birtokol. Líbiában több szélsőséges szervezet köztük az Iszlám Állam is jelen van, városokat falvakat vontak az ellenőrzésük alá. 

 Itt olvasható az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének Emberi Jogi Tanácsa közgyűlésének jelentése: „Több delegáció is elismeréssel vette tudomásul az ország (Líbia) elkötelezettségét az emberi jogok területén.” Ennyit az amerikai demokráciáról.

Kadhafi vezetése alatt:

1. Líbiában mindenkinek állampolgári jogon jár az ingyenes elektromos áram, vagyis senki sem fizet villanyszámlát.

 2. Líbiában a bank állami tulajdonban van, és 0% kamatot számít fel a líbiai állampolgároknak adott kölcsönök után.

3. A saját otthon alapvető emberi jog Líbiában.

 4. Minden újdonsült házaspár 60 ezer Dinárt (kb. 50.000 USD) kap az államtól, hogy az első otthonukat megvehessék, és családot alapíthassanak.

 5. Az oktatás és az egészségügyi ellátás teljesen ingyenes Líbiában. Kadhafi “rémuralma” előtt a líbiaiak 25%-a tudott írni-olvasni, ma ez az arány 83%.

 6. Ha egy líbiai állampolgár gazdálkodással szeretné megkeresni a kenyerét, akkor az államtól kap földterületet, házat, gazdasági épületeket, vetőmagot illetve az induló állatállományt. Mindezt természetesen ingyen.

 7. Ha egy líbiai polgár nem talál az országon belül olyan oktatási intézményt, vagy egészségügyi ellátó helyet amire szüksége van, az állam fizeti a külföldi tanulását vagy ellátását. Ezen kívül havonta 2300 USD ellátást biztosít lakhatásra és autókölcsönzésre.

Hírdetés

 8. Ha egy líbiai autót vásárol, az állam kifizeti a vételár felét.

 9. Líbiában a benzin ára 0,14 USD literenként. Ez a mai magas USD/HUF árfolyammal számolva is csak 31 Ft.

 10. Líbiának nincs külső adóssága, a háború nyomán a nemzetközi bankokban befagyasztott betéteinek összege hozzávetőleg 150 milliárd USD. Ezt sosem fogják viszont látni.

 11. Ha egy líbiai nem talál munkát a diplomája megszerzése után, az állam mindaddig fizeti neki az adott ágazatra jellemző átlagbérrel megegyező bérpótló támogatást, míg nem talál munkát.

 12. A líbiai olajexportjából befolyó pénzek egy részét az állam közvetlenül a líbiai polgárok bankszámlájára utalja. Minden állampolgár részesedik tehát a nemzeti ásványkincsek értékesítéséből származó bevételekből.

 13. Minden anya aki gyermeknek ad életet, 5000 USD-nek megfelelő összeget kap.

 14. Az élelmiszereket ártámogatással lehet megvásárolni, 40 pite kenyér 0,15 USD vagyis kb. 34 Forint.

 15. A líbiaiak 25%-a rendelkezik egyetemi diplomával.

 16. Kadhafi öntözési projektjének köszönhetően a sivatagi ország gyakorlatilag egész területe ellátott ivóvízzel.

 Néhány sor a líbiai adórendszerről:Líbiában minden jövedelem adóköteles. Havi 1000 LD jövedelemhatárig (ez kb 189.000 Ft) 5 azaz ÖT % az adókulcs, e fölött 10%.

 Mindenki fizet ezenkívül jövedelemtől függően 1-3% úgynevezett Dzsihád adót, és 3,75% nyugdíj járulékot. Ezek önmagukban is barátságosnak tűnnek, főleg, ha beszámítjuk, hogy nincs villanyszámla, és évente mindenki kap állami támogatást (gondolom, ez az olajexportból származó juttatás), ami egyedülállóknak 1800 LD/év, házasoknak 2400 LD/év és még gyermekenként további 300 LD/év.

Orientalista.hu – Tia (persianews.vcp.ir)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »