134 éve indult útnak az első villamos Budapesten

134 éve indult útnak az első villamos Budapesten

134 éve indult útnak Budapesten az első villamosított közúti vasút, vagyis az első villamos, melynek 1 kilométer hosszú vonala a Nyugati pályaudvar és a Király utca között helyezkedett el. A 10 kilométer/órával közlekedő villamos a városi lakosság közlekedésének kielégítésére szolgált.

Budapesten rohamosan gyarapodott a lakosság, emellett újabb és újabb épületek emelkedtek a magasba. A virágzó város utazási igényeit egyre nehezebben tudta kielégíteni az omnibusz és a lóvasút.

A Lindheim és Társa, a kiváló szakember, Balázs Mór, valamint a Siemens et Halske cég szakmai támogatása mellett egy közös tervet készített a fővárosban villamos üzemű közúti vasút építésére.

A főváros engedélyezte egy próbavonal létesítését, azonban a felsővezeték építésére nem kaptak engedélyt a város belterületén, ezért Siemens et Halske kidolgozott egy alsóvezetékes rendszert.

Az 1 kilométer hosszú próbavonal a Nyugati pályaudvar és a Király utca között haladt el. A vonal elkészítésére a minisztérium 1887. október 1-jén adott engedélyt. A következő hónap végén, november 28-án, hétfő délután pedig már el is indulhatott a forgalom. Az első villamos délután fél háromkor indult útnak.

Hírdetés

Budapest, 1887.: Felvétel az első villamosról a Nyugati Pályaudvar előtt (Fotó: MTI/Reprodukció)

A pályaudvar mellé ideiglenes kocsiszín is került. Az 1000 milliméter nyomtávolságú vonalon két motor- és egy pótkocsi közlekedett. A maximálisan megengedett sebesség 10 kilométer/óra volt, az Andrássy utat azonban még ennél is lassabban keresztezhette a villamos. Itt egy lovas rendőr ellenőrizte és segítette a forgalmat állandó jelleggel.

Sötétedés után a kocsi elején egy fehér, a végén pedig egy vörös lámpát kellett bekapcsolni, a megfelelő biztonság miatt csak így közlekedhetett az esti órákban.

Az első villamosjárat a Körúton, a Baross utcánál (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Budapest első villamosvonala, a nagykörúti próbavillamos két hónap alatt készült el, mellyel együtt kezdetét vette a villamoshálózat kiépítése. A következő évben Balázs Mór, a Lindheim és Társa, valamint a Siemens et Halske cégekkel megalakította a Budapesti Városi Vasutat (BVV). 1889 nyarán ők helyezték üzembe Budapest első normál nyomtávú (1435 mm) villamos vonalát az Egyetem tér – Stáczió utca – Köztemető út útvonalon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »