125 év után tért vissza két benini szobor Nigériába

125 év után tért vissza két benini szobor Nigériába

125 év után kapott vissza Nigéria két bronzszobrot, az átvételt Benin Cityben, színes ceremónia keretében ünnepelték meg. A szobrokat gyarmatosító brit katonák hurcolták el 1897-ben a hajdani Benini Királyságnak a mai Nigéria délnyugati részén lévő királyi palotájából, majd árverezték el Európában. Az esemény nyomán újraéledtek a remények, hogy még több műtárgy térhet haza Nigériába.

A két szobor az egykor hatalmas benini királyságból származik, Afrika tárgyi örökségének legjelentősebb darabjai között tartják számon őket. A British Múzeum szerint legkorábban a 16. században készülhettek.

A kakasszobor és az uralkodó, vagyis oba fejszobrának visszatérését ünnepelve Charles Edosonmwan szóvivő megjegyezte, hogy a benini bronzok közül van, amelyik Európánál is messzebbre, Új-Zélandra, Japánba vagy az Egyesült Államokba került.

A két műtárgyat októberben adta át az Aberdeeni Egyetem és a Cambridge-i Egyetem a londoni nigériai diplomáciai képviseletnek, de hazájukba most tértek csak vissza.

Hírdetés

„Nemcsak művészi értéket képviselnek ezek a tárgyak, hanem spiritualitásunk jelentőségét is kiemelik” – mondta a szóvivő újságíróknak a szombati átadás után, melyen törzsi vezetők is részt vettek.

A két szobor visszaadása mérföldkőnek számít az afrikai országok sokéves harcában, melyet elhurcolt műtárgyaik visszaszerzéséért vívnak.

Francia művészettörténészek szerint az afrikai tárgyi kulturális örökség mintegy 90 százaléka található Európában: a párizsi Musée du quai Branly – Jacques Chirac múzeum körülbelül 80 ezer, a londoni British Múzeum további több tízezer afrikai műtárgyat őriz.

Február elején a kölni Rautenstrauch-Joest Múzeum jelentette be, hogy visszaad Nigériának 96 darab benini udvari műkincset.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »