11 jel, ami arra utalhat, hogy koronavírus-fertőzésen estünk át

Nagyon sok ember súlyosabb tünetek nélkül vészelte és vészeli át a koronavírus-fertőzést. Amerikai orvosok ezért összeállítottak egy listát azokról a tünetekről, amelyeket sokan észleltek magukon a közelmúltban, de ezeket akkor nem írták a koronavírus számlájára.

A hivatalos vírusstatisztikák adatai napról napra emelkednek, miközben a fertőzöttek valós száma ennél jóval magasabb. Nagyon sokan ugyanis úgy esnek át a fertőzésen, hogy arról nem is tudnak.

Sok esetben annyira enyhe lefolyású a betegség, hogy az érintettek nem tulajdonítanak neki nagyobb figyelmet. A tünetek sokszor összetéveszthetők az influenzáéval.

A szakemberek által összeállított tünetlista nem szentírás, de ezekről számoltak be a legtöbben, akik átestek a fertőzésen. A legbiztosabb módszer a koronavírus-fertőzés megállapítására még mindig a COVID-19 teszt.

Ha az év elején észlelte a tüneteket

Januárban és februárban többségünk még nem is tudatosította, hogy a koronavírus már terjed a világban. Ha ebben az időszakban voltak tüneteink, lehet, hogy azt más betegség számlájára írtuk. Viszont nagy az esély arra, hogy éppen koronavírus-fertőzésen estünk át.

A szag- és ízérzékelés elvesztése

A fertőzésre utaló tünet lehet, ha elveszítettük szaglásunkat és nem érezzük az ízeket. Ezt azonban más vírusok is okozhatják. De ludas lehet benne az új koronavírus is, ami más tüneteket sokszor nem is produkál.

Erős fejfájás

Danny Burstein színész a betegség átvészelése után arról számolt be, hogy erős migrénben szenvedett. Erős fejfájást azonban okozhat a stressz, a zajos környezet és más tényezők vagy azok kombinációja is. De elég gyakran jelzi a koronavírus-fertőzést is.

Kiütések és más bőrproblémák

Az Egészségügyi Világszervezet és a Betegségeket Ellenőrző és Megelőző Központ ugyan nem sorolta be a kiütéseket a COVID-19 tünetei közé, de mikor a legjobban terjedt, a világ több szegletéből is figyelmeztetek az orvosok arra, hogy a fertőzötteknél bőrkiütések és más bőrelváltozások jelentkeztek, főleg a lábon.

Hírdetés

Extrém kimerültség

Volt az utóbbi időben olyan érzése, hogy annyira fáradt, mozdulni sem bír? Lehet, hogy azt gondolta, túlzásba vitte a fizikai aktivitást, vagy keveset aludt.

Ugyanakkor a koronavírus-fertőzésen átesettek többsége számol be túlzott kimerültségről. A fertőzés legyőzésére ugyanis testünk sok energiát használ fel, ettől van a nagy fáradtság.

Erős száraz köhögés

A kínai tudósok szerint a COVID-19 betegek 68 százaléka panaszkodik elhúzódó száraz köhögésre.

Rózsaszínű szemek

Ez a tünet általában a kötőhártya-gyulladásra jellemző, ami az egyik leggyakoribb szemfertőzés, de az amerikai oftalmológiai akadémia összefüggésbe hozza a COVID-19-el is. Ez ugyanis enyhe kötőhártya-gyulladással járhat együtt, amit nem lehet megkülönböztetni más fertőzéstől.

Emésztési zavarok

Ha hasmenése volt, hányt, esetleg szelek gyötörték, lehet, hogy bélinfluenzája volt. De ezek a tünetek a koronavírus-fertőzöttek közül sokaknál szintén jelentkeznek.

Fertőzöttekkel való kapcsolatba lépés

A koronavírus elterjedését nagyban segítették segítik a tömegrendezvények. Ilyenek a konferenciák, a szentmisék vagy a különböző ünnepségek.  Egy felmérés nemrég kiderítette, hogy nagyon sokan itt kapták el a COVID-19-et, anélkül, hogy tudták volna, mivel semmilyen tünetük sem volt.

Egy tanulmány pedig egyenesen azt állítja, hogy a tünetmentes vírushordozók száma ugyanannyi, mint a pozitívra tesztelteké.

Légszomj

A légzéssel kapcsolatos nehézségek általában együttjárnak a koronavírus-fertőzéssel. A légszomj akkor is jelentkezik, amikor semmiféle fizikai aktivitást sem végzünk.

Azt gondolta, influenzája van

Mivel a COVID-19 influenzaszezonban kezdett terjedni és tünetei sokban megegyeznek a náthalázéval, lehet, hogy helytelen diagnózist kaptunk az orvosnál. Ha az év első két hónapjában még azelőtt esett át valaki influenzateszten, mielőtt lettek volna koronavírus-tesztek, nagy az esély arra, hogy valójában COVID-19 betegsége volt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »