104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih vásári vizsgálatán

104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih vásári vizsgálatán

A hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is.

Egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést múlt hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állat-egészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak.

A 104 állat öt állattartóhoz tartozik, az ő papírjaikat vizsgálták idén novemberben.

Hírdetés

Az ellenőrök megállapították, hogy az állatok eredete sem igazolható. Az érintettek az állatok szállítása kapcsán sem érvényes szállítólevelet, sem állategészségügyi bizonyítványt, sem állattartói nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni.

A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és folyamatosan frissülő információk találhatók a Nébih honlapján.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »