1000 izraeli katona érkezik Hondurasba, hogy segítsék a rendőrség és a határőrség kiképzését

1000 izraeli katona érkezik Hondurasba, hogy segítsék a rendőrség és a határőrség kiképzését

1000 izraeli katona érkezik Hondurasba, hogy segítsenek a hondurasi rendőrség és határőrség kiképzését és felkészítsék őket a terrorizmus és a drogkereskedők elleni harcra. Az izraeli katonák egy korábbi, Izrael, Honduras és az Egyesült Államok között létrejött katonai egyezmény keretei között érkeznek a latin amerikai térségbe.

A szerződés és a küldetés fő célja az, hogy a hondurasi határőrségnek sikerüljön megállítania az Egyesül Államok felé tartó illegális bevándorlókat. Honduras számára ez a második alkalom, hogy idegen hadsereg tagjai érkeznek az országba, Izrael számára pedig az első alkalom, hogy csapatokat telepít egy másik országba.

Hírdetés

Az El Heraldo hondurasi lap szerint az izraeli csapatok érkezését egy kétoldalú egyezmény előzte meg, melyet még az előtt kötöttek meg mielőtt Honduras Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét. Az izraeli katonák az amerikai hadsereg már ott lévő Joint Task Force Bravo alakulatával egy helyen lesznek elszállásolva a Jose Enrique Soto Cano légibázison Palmerola városában.

Honduras korábban egy fegyvervásárlásról szóló szerződést is aláírt Izraellel egy millió dollár értékben, valamint számítanak az izraeliek segítségére hajók és repülőgépek korszerűsítése terén is. Ezt a tíz évre szóló szerződést azonban még 2016-ban kötötte a két ország. A katonai együttműködésről szóló szerződésben pedig azért vesz részt az Egyesült Államok is, mert az amerikaiak már rendelkeznek egy bázissal Hondurasban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Telesurenglish.net


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »