100 ezer Szputnyik V vakcina érkezett Magyarországra

100 ezer Szputnyik V vakcina érkezett Magyarországra

Megérkezett Magyarországra az orosz Szputnyik vakcinaszállítmány, amely százezer magyar ember elsőkörös oltását biztosítja – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Szijjártó Péter azt mondta, az oltóanyagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik, és azokat az ottani szakmai döntés után fel is lehet használni.

– hangsúlyozta.

A miniszter január 22-én jelentette be, hogy kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. Magyarországon a gyógyszerészeti intézet január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát.

Hírdetés

Szijjártó péntek este tette közzé a videofelvételeket arról, ahogy Szentpéterváron megkezdődött a százezer adag Szputnyik V vakcina előkészítése a szállításra, majd a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmánnyal a kamion útnak indult Budapestre.

A Szputnyik V vakcinát széles körben Oroszországban, illetve Szerbiában alkalmazzák. Magyarországi beszerzése vitákat generált, mert a harmadik fázisú klinikai tesztekről nem volt megfelelő részletességű nyilvános dokumentáció.

Múlt héten Szputnyik V vakcinával oltották be a Semmelweis Egyetem rektorát. Merkely Béla professzor hangsúlyozta, hogy az egyetem vezetése és munkatársai ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az oltások biztonságosságára.

Magyarországon eddig 453 457 embert oltottak be, közülük 201 005-en már a második oltást is megkapták. Jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Hamarosan megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »