100 éves SS-katonát és 96 éves tábori titkárnőt hurcolnak bíróság elé Németországban

100 éves SS-katonát és 96 éves tábori titkárnőt hurcolnak bíróság elé Németországban

A német bíróság tárgyalási dátumot tűzött ki egy 100 éves férfi ellen, akit 3518 rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolnak, mivel SS-őrként szolgált egy Berlin külterületén lévő koncentrációs táborában.

A Neuruppin Állami Bíróság szóvivője közölte, hogy a tárgyalás október elején kezdődik, a százéves vádlott nevét azonban német adatvédelmi törvényeknek megfelelően nem hozhatják nyilvánosságra – számolt be az AP hírügynökség.

Az agg SS állítólag 1942 és 1945 között a Sachsenhauseni táborban szolgált. A hatóságok azt mondják, hogy magas kora ellenére a gyanúsítottat alkalmasnak tartják arra, hogy bíróság elé álljon, bár előfordulhat, hogy korlátozni kell a bíróság napi ülésszakait.

„Orvosi szakvélemény erősíti meg, hogy korlátozottan alkalmas arra, hogy bíróság elé álljon” – mondta Iris le Claire, a bíróság szóvivője.

A neuruppinni hatóság 2019-ben nyújtotta be az ügyet a ludwigsburgi különleges szövetségi ügyészséghez, amelynek feladata a „háborús bűnök” kivizsgálása. A neuruppini állami bíróság Oranienburg városától északnyugatra fekszik, ott ahol Sachsenhausen is található.

Hírdetés

A vádlott állítólag a Berlin környéki Brandenburg államban él – jelentette a helyi média. Sachsenhausent 1936-ban alapították Berlintől északra, az első táborként hatalomátvétele után. Adolf Hitler később teljes mértékben átengedte az SS-nek a koncentrációs táborok rendszerének üzelemtetését. Sachsenhausent minta létesítménynek és kiképzőtábornak szánták azokhoz a tábokhoz, amelyet később Németországban, Ausztriában és az igazgatott területeken építettek.

Az itt elhunytak pontos számát illetően eltérőek a források. Kezdeti éveiben a legtöbb fogoly politikai elítélt illetve köztörvényes bűnöző volt, de hamar megjelentek a rabok között a Jehova Tanúi illetve homoszexuálisok is. A zsidó foglyok első nagyobb csoportját 1938-ban hozták ide a Kristályéjszakát követően. A háború alatt Sachsenhausen lakói szovjet hadifoglyokkal bővültek.

Sachsenhausent 1945 áprilisában foglalták el a szovjet csapatok, akik azonnal saját brutális haláltáborukká változtatták azt.

Egy másik esetben egy 96 éves nő fog szeptember végén bíróság elé állni az észak-németországi Itzehoe városában, aki állítólag a háború alatt a stutthofi koncentrációs tábor SS-parancsnokának titkáraként dolgozott. Őt az év elején több mint 10 000 rendbeli, gyilkosságban elkövetett bűnsegédlettel vádolták meg.

Az ő és a 100 éves SS-veterán elleni vádak egyaránt egy közelmúltbeli német precedensen alapulnak, amely megállapította, hogy bárki, aki egy táborban segédkezett, büntetőeljárás alá vonható tömeggyilkosságok miatt.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »