100 éve vonult be Budapestre a Nemzeti Hadsereg élén Horthy Miklós fővezér

100 éve vonult be Budapestre  a Nemzeti Hadsereg élén Horthy Miklós fővezér

Horthy Miklós fővezér 100 éve, 1919. november 16-án vonult be, a Nemzeti Hadsereg élén, a vörös rongyokba öltözött Budapestre.
A Gellért szálló előtti téren a fogadtatásukra megjelent polgármesterhez és az ünneplő tömeghez beszédet intézett.

Polgármester Úr!

Hírdetés

Szívből köszönöm szíves üdvözlő szavait.
Mondhatom, nem vagyok abban a lelkiállapotban, hogy e percben megszokott frázisokat használjak, igazságérzetem azt parancsolja, hogy minden kertelés nélkül azt mondjam, amit e percben érzek.
Mikor még távol voltunk innen, és csak a remény sugara pislogott lelkünkben, akkor — kimondom — gyűlöltük és átkoztuk Budapestet, mert nem azokat láttuk benne, akik szenvedtek, akik mártírok lettek, hanem az országnak itt összefolyt piszkát.
Szerettük, becéztük ezt a várost, amely az elmúlt évben a nemzet megrontója lett.
Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött.
Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat.
De minél jobban közeledtünk, annál jobban leolvadt szívünkről a jég, és készek vagyunk megbocsátani.
Megbocsátunk akkor, hogy ha ez a megtévelyedett város visszatér megint a hazájához, szívéből, lelkéből szeretni fogja a rögöt, amelyben őseink csontjai porladoznak, szeretni azt a rögöt, amelyet verítékes homlokkal munkálnak falusi testvéreink, szeretni a koronát, a dupla keresztet.
Katonáim, miután földjeikről betakarították Isten áldását, fegyvert vettek a kezükbe, hogy rendet teremtsenek itt e hazában.
Ezek a kezek nyitva állanak testvéri kézszorításra, de büntetni is tudnak, ha kell.
Meg vagyok győződve róla, azaz úgy remélem, hogy erre nem fog sor kerülni, hanem ellenkezőleg, akik bűnösöknek érzik magukat, megtérnek, és hatványozott erővel segítenek a nemzeti reményekben tündöklő Budapest felépítésében.
A mártírokat, az itt sokat szenvedett véreinket meleg szeretettel öleljük szívünkhöz.

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post 100 éve vonult be Budapestre a Nemzeti Hadsereg élén Horthy Miklós fővezér appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »