100 év után újra van vadonélő farkas Magyarországon

100 év után újra van vadonélő farkas Magyarországon

 

100 év után ismét megjelentek a farkasok Magyarországon. Igaz még nem beszélhetünk tartós letelepedésről, de a szakemberek abban bíznak, hogy hazánkban ismét sikerül meghonosítani az európai szürke farkast.

Hírdetés

Az emberekben generációk alatt mélyen rögzült a farkasról, mint kártékony, és veszélyes ragadozóról való gondolkodás. Egyrészt azokra az állatokra vadászik, amiket az emberek tartanak, másrészt, ha éhes a falka, akkor ritka esetekben előfordulhat, hogy rátámad az emberre. Ezért kialakult a vadászatuk, és az üldözés is.

A fajra irányuló irtás hatására a 19. század végére Magyarország területéről a farkasok teljesen kipusztultak. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége dr. Szemethy László a Szent István Egyetem docense szerint a társadalom gondolkodását, szemléletét kell megváltoztatni, hiszen az erdők életében kiemelkedő szerepet tölt be a nagyragadozó. Jelenleg a farkasok északról, a Kárpátokból érkeznek, ezeket a folyosókat igyekeznek az állatvédők úgy megőrizni, hogy biztosítsák az egyedek zavartalan átjárását.

(Forrás:utajovobe.eu / Ozone Network)


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »