100.000 család juthat a nyáron ingyen napelemhez

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hivatalosan márciusban jelentette be, hogy nyáron egy olyan programot indítanak el, amelyben 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett háztartás juthat várhatóan vissza nem térítendő támogatáshoz. 70 ezer háztartás ily módon napelemet telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerrel összekapcsolva juthat támogatáshoz. 

Steiner Attila, az ITM államtitkára a közelmúltban a XI. Szolár Konferencián újabb részleteket ismertetett a csomaggal kapcsolatban. Mint mondta, a 750 milliárd uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni, az átfogó program keretében pedig támogatni fogják a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek kiépítését is. A nyáron induló pályázat kerete előreláthatóan a 100 milliárd forintot is meg fogja haladni. A csomagban nagyságrendileg 80 ezer háztartás juthat majd tetőszerkezetre telepíthető, a saját fogyasztást támogató napelemhez, illetve korszerű, energiahatékony elektromos fűtési rendszerhez. 

Hírdetés

Steiner Attila szerint a kormány kiemelt céljai között szerepel, hogy Magyarországon a napelemek kapacitása 2030-ra elérje a 6000 megawattot, emellett az elektromos közlekedés támogatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Hazánkban egyébként több olyan program is fut jelenleg, amelyekkel akár napelemeket is beszerezhet a lakosság. Az egyik ilyen a január óta elérhető otthontámogatási program, amelyben a kül- és beltéri munkák után legfeljebb 3 millió forintnyi, az anyag- és munkadíj után 50-50 százalékban megosztott támogatás igényelhetnek vissza a családok.

A csomagban rejlő lehetőségek napelemekkel tökéletesen ki lehet használni. Emellett februárban Budapesten és Pest megyében ismét megnyílt az a kamatmentes hitelprogram, amelyet az otthonok energiahatékonyságának növelésére, így napelemek beszerzésére lehet fordítani. Az iparági szervezetek egyébként állandó érintkezésben vannak a kormánnyal, rendszeres az egyeztetés a két fél között, ez pedig segíti a hasonló programok beindulását. 

A XI. Szolár Konferencián Steiner Attila a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célról is beszélt. Mint mondta, folyamatosan vizsgálják, hogy miként valósíthatnák meg a tervet, a kormány pedig komoly lehetőséget lát a hidrogénben – éppen ezért jelenleg is zajlik a vonatkozó stratégia kidolgozása.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »