10 térkép, amit nem láthattál földrajz órán

10 térkép, amit nem láthattál földrajz órán

Az interneten rengeteg érdekes tényt, adatot, statisztikát találhatunk meg a világról. De globalizált életünkben olyan érdekességeket is megtudhatunk más, távoli országokról, amelyekről azelőtt fogalmunk sem volt. A Körkép.sk mostani összeállításában a kedves olvasó tíz olyan térképet tekinthet meg, amelyekkel biztosan nem találkozott még a földrajz órákon.

 

Tudta, hogy Izlandon vesztik el legfiatalabban a szüzességüket? Mindössze 15 évesen. Azért mi sem panaszkodhatunk, az első szexuális élményünket átlagosan 17 éves korban tapasztaljuk meg. A legmértéktartóbbak e tekintetben a malájok, az indiaiak és kínaiak, ők átlagosan 22-23 éves korban élik meg első nemi aktusukat.

 

Forrás: Targetmap.com

 

A női melltartók átlagos mérete országok szerinti lebontásban egy kevés magyarázatot azért nyújthat. A legnagyobb mellbőséggel a statisztikák szerint az oroszok és a skandinávok rendelkeznek – jó nekik. Azért nekünk sem lehet okunk panaszra: Szlovákiában az átlagos kosárméret C-s, Magyarországon pedig D-s.

 

Forrás: Targetmap.com

 

Meglepően eltérő képet mutat a férfi szaporítószervek átlagos méretének világtérképe. A legnagyobb szerszámmal az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaság lakosai büszkélkedhetnek, (átlag 17,93 cm). Magyarországon az átlag 14,99 cm, Szlovákiában pedig 14,19 cm. No comment…

 

Forrás: Targetmap.com

 

Bár Szlovákiáról és a többi közép-európai országról nem áll rendelkezésre statisztika, egyelőre annyit tudni lehet, hogy a görögök szexelnek a legtöbbet. 87 százalékuk létesít nemi kapcsolatot legalább hetente, a legkevésbé kívánósak a japánok, igaz egy másik adat szerint a legkevésbé élvezik is az együttlétet.

 

Forrás: businessinsider.com

 

Alkoholfogyasztásban élvonalba tartozunk, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban ez nem túl dicséretes. Még mielőtt elítélnénk őket érte, érdemes tudni, hogy évente 3,3 millió ember hal meg az alkohol miatt.

Hírdetés

 

Forrás: Reddit.com

 

Szlovákiában egyébként átlagosan 10 liternyi tiszta alkoholt fogyasztunk el fejenként, ezzel valamivel átlag felettiek vagyunk. Magyarország azonban alig lemaradva Oroszországtól évi átlag 12 literes „bevitellel” az ötödik legnagyobb alkoholfogyasztó az OECD országok körében. Egyébként a legtöbb szeszt a litvánok fogyasztják. (A fenti adatok az OECD statisztikájából származnak, a térképet a WHO állította össze, emiatt lehetnek eltérések).

 

Arról egyelőre nem készült elemzés, hogy mennyire függ össze az alkoholfogyasztás mértéke és a boldogságérzet, az alábbi térkép tanúsága szerint azonban Szlovákia lakosai az átlagnál boldogabbak, igaz nem annyira, mint a skandinávok, a németek vagy a kanadaiak.

 

A legsötétebb színek a legboldogabb országokat jelölik. Forrás: Vox.com

 

Az elhízás népbetegség, és egyre nagyobb figyelmet kap az egészségügyi szervezetek és a kormányzatok részéről. Az alábbi térkép szerint a világ jelentős részénél nem vagyunk kövérebbek, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek túlsúly-problémáink.  Tisztelet a kivételnek. Érdekes, hogy a legelhízottabb országok között az USA és Kanada mellett ott van például Szaúd-Arábia is.

 

A legrosszabb testtömeg-index-szel rendelkező országok között Csehország is szerepel. Forrás: Businessinsider.com

 

Ha elhízásról beszélünk, azonnal a gyorséttermek jutnak eszünkbe. A következő  térkép azt mutatja meg, hogy melyik országokban működik McDonald’s gyorséttermi lánc. Látható, hogy Afrika nagy részén nem vetette még meg a lábát, sem Mongóliában, sem Grönlandon. Ez utóbbi talán érthető.

 

Forrás: Targetmap.com

 

Ha valaki ma azt kérdezné, hogy melyik ország viselt háborút a világ legtöbb részén, valószínűleg sokan az Amerikai Egyesült Államokra tippelnének – és tévednének. A világ 193 független országa közül csupán 9 van, amelyek életébe Nagy-Britannia nem avatkozott be – és nem tartozunk közéjük. Az USA esetében a (hivatalos) lista ennél jóval rövidebb.

 

Az USA által megtámadott vagy katonailag befolyásolt országok lilával jelölve. Forrás: qz.com

 

Nagy-Britannia által megtámadott, vagy katonailag befolyásolt országok pirossal jelölve. Alig van kivétel. Forrás: Telegraph.co.uk

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: sputniknews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »