10 órán keresztül tárgyalt Kerry és Lavrov, tisztult a kép

10 órán keresztül tárgyalt Kerry és Lavrov, tisztult a kép

Nem teljesen, de valamelyest azért igen. Már nagyjából tudják, hogyan tovább, de még egyeztetni kell. Konkrétumok nincsenek, de majdnem.

Sikerült “tisztább képet” kapni arról, hogy Washington és Moszkva miként lépjen tovább a szíriai helyzet rendezése útján, de részletekről a két ország szakértői a jövő héten folytatják az egyeztetéseket – ennyit árult el csupán Genfben tartott közös sajtóértekezletén John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután pénteken mintegy tíz órán keresztül, késő estig tanácskozott erről a témáról.

Az amerikai diplomácia vezetője elmondta: lényegében csak a “hogyan tovább?” kérdését sikerült valamennyire tisztázni. Lavrov úgy fogalmazott: még véglegesen “rendbe kell tenni” néhány konkrét kérdést. Ő sem mondott konkrétumokat, csupán annyit: a pénteki tárgyalások napirendjén olyan kérdések szerepeltek, amelyek megoldása lehetővé teszi a Szíria ügyében korábban elért megállapodások továbbfejlesztését, beleértve a szíriai ellenzék Washingtonra igazodó egységeinek és az őket fedezékül használó terrorcsoportok elkülönülését, akárcsak a humanitárius problémák hatékony megoldását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »