10 ezer család haphat 5 millió forint napelemes ingyen pénzt

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar kormány további 30 milliárd forintot fektet be a lakossági napenergia- és tárolórendszerekre vonatkozó 75,8 milliárd forintos kedvezményprogramjába. A januárban elindított pályázatban most várhatóan több mint 25 ezer háztartás részesül majd támogatásban. A Napenergia Plusz Program további finanszírozását az Energiaügyi Minisztérium jelentette be. A támogatási rendszerben lakossági napelemekre és akkumulátorokra együtt lehet pályázni, az elnyerhető összeg a beruházás költségeinek maximum 66 százaléka, legfeljebb 5 millió forint lehet. A teljes keretösszeg eredetileg 75,8 milliárd forint volt. A legutóbbi, kifejezetten napelem-telepítést támogató programban az energiatároló kiépítése még nem volt követelmény. Ez mostanra azért változott meg, mert bebizonyosodott: a hálózatfejlesztés nem képes lépést tartani az egyre terjedő napelemekkel. Ez komoly terhelés rak a hálózatra, korábban éppen erre hivatkozva döntött a napelemstop mellett a kormány. Az akkumulátorok használata egyébként a háztartásra nézve is előnyös, hiszen komoly energiabiztonságot ad. Az új programban az első támogatási döntések februárban születtek meg, a kifizetések pedig májusban kezdődtek el. A kormány legfrissebb adatai szerint már több mint 18 ezer támogatói okiratot adtak ki, amelyek összértéke meghaladja az eredeti keretet.

A már beérkezett kérelmek fedezetére az energetikai tárca a múlt héten 30 milliárd forinttal megemelte a program keretösszegét. A pályázatból most már több mint 25 ezer családot támogatnának, azaz 10 ezerrel többet, mint eredetileg tervezték. Az előzetes regisztrációs kérelmeket július 9-én függesztették fel.

Hírdetés

Magyarország 2023-ban rekordévet zárt az új napelemes rendszerek terén: 1,6 gigawattal bővült a kapacitás, ezzel hazánk elérte a több mint 5,6 gigawattos összteljesítményt. Az Energiaügyi Minisztérium szerint az összes kapacitás idén tavasszal meghaladta a 6 gigawattot, a következő évtized elejére 12 gigawattos célt tűztek ki. A minisztériumnál úgy látják, az ismert fejlesztési tervek alapján ez a célszám nagy biztonsággal teljesíthető.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »