10 év járhat labdarúgással kapcsolatos „online rasszizmusért”

10 év járhat labdarúgással kapcsolatos „online rasszizmusért”

Angliában és Wales-ben új törvényt vezetnek be, amely értelmében a labdarúgással kapcsolatos „online rasszizmus” vagy „gyalázkodás” miatt akár 10 évre szóló eltiltás is kiszabható.

A belügyminiszter által előterjesztett javaslat a jelenlegi törvény módosítása, ezáltal a futballal kapcsolatos „rasszizmust és gyűlöletkeltést” az online térben is megakadályoznák, annak apropóján, hogy a nyári Európa-bajnokságon néhány néger játékost „rasszista gyalázkodás” ért, a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy határozottan fellép az „online bántalmazás” ellen.

„Idén nyáron láthattuk, ahogy ezt a gyönyörű játékot az online trollok szégyenteljes rasszizmusa rontotta meg, akik a billentyűzetük mögé bújtak és gyalázták a labdarúgóinkat. A rasszizmus elfogadhatatlan, és a futballt túl sokáig megrontotta ez a szégyenletes előítélet. Azokat, akik felelősek az online bántalmazásért, meg kell büntetni. Az általam bejelentett törvénymódosítások biztosítani fogják, hogy a futballmérkőzéseken való részvételtől eltiltják őket” – idézi a belügyminisztert a Sky Sports.

Hírdetés

Angliában és Walesben jelenleg 1300 futballtilalmi határozat van érvényben, amelyek három és tíz év közötti időtartamra tiltják el az egyéneket a labdarúgó-mérkőzések látogatásától. Az eltiltás megszegése bűncselekmény, legfeljebb hat hónap börtönbüntetéssel, korlátlan pénzbírsággal vagy mindkettővel büntethető.

„A labdarúgók közösségi médiafelületeit a nap minden órájában elárasztó rasszista gyalázkodások mélyen érintik a játék minden résztvevőjét, és ennek véget kell vetni” – keménykedett a cenzúrát alátámasztandó Nadine Dorries kulturális miniszter.

„Minden formában fellépünk ez ellen a visszataszító magatartás ellen. Amellett, hogy kitiltjuk a rasszistákat a mérkőzésekről, úttörő új törvényeket vezetünk be az online gyalázkodás visszaszorítása érdekében, és biztosítjuk, hogy a technológiai cégek kezeljék a gyűlöletet az oldalaikon” – tette hozzá.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »