10 étel, amit refluxosként is bátran fogyaszthatsz

10 étel, amit refluxosként is bátran fogyaszthatsz

Forró, égető érzés a mellkasban, keserű íz a torokban, kellemetlen puffadás a gyomorban – a reflux bizony nem gyerekjáték. Az pedig, hogy milyen ételeket fogyasztasz, jelentősen befolyásolják a gyomorsavad állapotát, de természetesen ez még nem jelenti azt, hogy mindenféle finomságról le kellene mondanod. A reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső tövénél lévő záróizom nem működik megfelelően, így a gyomorból származó folyadék a nyelőcsőbe kerülhet. Bizonyos ételek kimondottan súlyosbítják a reflux tüneteit, míg más ételek megnyugtatják azokat, éppen ezért ha téged vagy egy rokonodat, barátodat is érinti a reflux, fontos hogy tudd, mely élelmiszerek azok, amelyek biztonsággal fogyaszthatóak.

A zöld zöldségek és a gyökérzöldségek is kitűnő választások lehetnek reflux esetén. A zöldségeknek alacsony a savtartalmuk, ami azt jelenti, hogy nem irritálják a gyomrot. Emellett pedig hihetetlenül táplálóak, és az egészséges arcszínhez is hozzájárulnak. Ha nyers formában nem rajongsz a zöldségekért, akkor érdemes egy szuper gazdag zöldséglevest készítened, ami a hideg őszi hónapokban az immunrendszered számára is különösen jó támasz – írja a bien.hu.

Az almaecet igazi csodaszer, savszintje pedig a reflux csökkentésére is tökéletes. Nincs más dolgod, mint néhány kanál almaecetet, pár csepp mézet és egy pohár vizet összekeverned, és máris fogyaszthatsz egy egészséges almaecetes italt. Mivel az almaecetnek pedig egyébként is számos egészségügyi előnye van, minden kamra polcán ott a helye.

Ha csökkenteni szeretnéd a reflux tüneteit a zabpehely kiváló opció reggelire. A zab ugyanis természetesen alacsony savtartalmú, ami segít megnyugtatni a gyomrot. Vízzel és alacsony zsírtartalmú tejjel is fogyaszthatod, és garantáltan annyi energiád lesz tőle, amennyi a napod elindításához szükséges.

A gyömbér természetesen gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és évszázadok óta használják a reflux kezelésére. A kockára vágott gyömbérből készíthetsz teát vagy turmixot, de ha nem nyers formában szeretnéd fogyasztani, akkor aszalva, nasiként is remek íze van.

Hírdetés

A gyümölcsök egészséges elemei minden kiegyensúlyozott étrendnek. Ha esetleg fogyókúrázni készülsz, a gyümölcs szinte verhetetlen az alacsony kalóriatartalma miatt, és sokféle harapnivalót készíthetsz belőle. Az alacsony savtartalmú gyümölcsök pedig, mint a banán, a sárga – és a görögdinnye pedig a reflux tüneteit sem erősítik, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig még könnyebbé teszik az emésztést.

A telítetlen zsírsavak kitűnő alternatívái a refluxot súlyosbító telített zsírsavaknak. Az olívaolaj, a lenmag, a dió és az avokádó például alacsony savtartalmú, így reflux esetén is könnyen beépíthetőek az étrendbe. A dió és más olajos magvak kitűnő rágcsálnivalók napközben, míg az avokádóból ínycsiklandó krémet készíthetsz. Egészséges tápanyagaik órákon át energiával töltenek fel, közben pedig meggátolják a refluxos tünetek jelentkezését.

A tojásfehérje hihetetlenül alacsony savtartalmú, ráadásul rengeteg egészséges fehérjét tartalmaz. A legjobb, ha tojásfehérje omlett formájában fogyasztod zöldségekkel, ami ugyanolyan finom, mint egy hagyományos omlett, csak a tojássárgája eltávolításával csökken a refluxos tünetek kockázata.

Reflux esetén nagyon gyakori a magnéziumhiány is, ami gyomorégést vagy ahhoz hasonló tüneteket okozhat. Ennek megszüntetése érdekében próbáld ki valamilyen szénsavmentes magnéziumos ásványvizet.

A sovány húsok, például a csirke, a pulyka, a hal és a tenger gyümölcsei természetesen alacsony zsírtartalmúak. Ha pedig a bőrt is eltávolítod a húsokról, és bő olaj helyett sütőben, párolva vagy grillezve készítesz belőlük valamilyen ínycsiklandó fogást, tovább csökkentheted a refluxos tünetek kockázatát.

Ha szénhidrátforrásról van szó, akkor a rizst és a kuszkuszt bátran választhatod. A rizs és a kuszkusz is vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így kitűnő alapjai az alacsony savtartalmú étrendnek. A barna rizs ráadásul még több rostot tartalmaz, ami bizonyítottan segíti az emésztést és támogatja a refluxos tünetek megelőzését.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »