Zsidó temető fölött húznak el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren leszálló utasszállítók – a rabbik már az útvonal elterelését követelik

Zsidó temető fölött húznak el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren leszálló utasszállítók – a rabbik már az útvonal elterelését követelik

Egy londoni ortodox zsidó nemrégiben Budapesten járt, kilátogatott a pesti zsidó temetőbe, s egyszer csak arra lett figyelmes, hogy repülőgépek húznak el a feje felett. Ezután kis utánjárással azt is kiderítette, hogy a temető fölött átrepülő gépek a közeli ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landolnak. A zsidó hazament Londonba, ahonnan előbb a nagy-britanniai ortodox rabbikat értesítette a tarthatatlan állapotról, majd az utóbbiak figyelmeztető felhívására reagálva magyarországi rabbik most a Ferihegyen leszálló utasszállító gépek útvonalának elterelését követeleik – írja az izraeli ’Árúc 7 hírportál.

Az ’Árúc 7 izraeli nemzeti vallásos hírportál értesülése szerint magyarországi rabbik már lépéseket is tettek az illetékes magyar hatóságnál a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező gépek leszálló folyosójának megváltoztatása érdekében. A pesti zsidó temetőbe kilátogató, s a feje fölött hangos repülőgép-forgalmat észlelő londoni zsidó mindjárt arra gondolt, hogy a kohanita (Áron főpap leszármazottai – H. J.) zsidóknak tilos a temetők, tehát halottak közelében tartózkodni, értelemszerűen még a levegőben sem szabad nekik ez. Neves európai rabbik, s velük együtt néhány magyarországi is (az izraeli lap nem írja, de mi sejtjük, hogy melyik magyarországi zsidó vallási irányzat rabbijai lehetnek – H. J.) már ki is adtak egy vallási döntvényt, amely megtiltja az utazást a budapesti zsidó temető felett is elhúzó repülőgépeken, tehát a Ferihegyen landoló összes repülőgépen.

Közel egy esztendővel ezelőtt a Tel-Aviv közeli lodi Ben Gurion Nemzetközi Légikikötőben 2013-ban bizonyos felújítási munkálatok végzése jó két hétre más irányba terelték a le- és felszálló folyosót, s így a gépek az izraeli Holon város zsidó temetője felett is átrepültek. A rabbik azonnal megtiltották a papi nemzetség leszármazottainak, hogy a temető felett is elhaladó gépeken utazzanak, s átmeneti megoldásként azt ajánlották, hogy Haifa város jóval kisebb repülőteréről utazzanak előbb a ciprusi Nicosiába, majd onnan tovább, az eredeti úti céljuk felé.

Hírdetés

Vannak olyan ultraortodox zsidók, akik a biztonság kedvéért minden légi járaton nejlonzsákba bújva utaznak, nehogy zsidó temető fölé repülve megszegjék a kohanitákra vonatkozó törvényt.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »