Visszavonhatják a kutakra kivetett sarcot

Felülvizsgálja a kormány a kutak fenntartási engedélyéről szóló, komoly felháborodást kiváltó jogszabályt – jelentette ki Lázár János a csütörtöki kormányinfón. 

Március közepén jelent meg a kormány honlapján egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutak további használatát engedélyhez köti. 

A költséges eljárás jelentős terhet róna a sok esetben idős, tanyán élő emberekre, ráadásul a fennmaradási kérelem űrlapját nem csak az üzemeltetőnek, de a kivitelezőnek is alá kellene írnia. Ezeket a kutakat viszont gyakran hosszú évtizedekkel ezelőtt ásták, így ezekben az esetekben ez irreális elvárás lenne. 

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere többek közt ezért követeli az

„átgondolatlan és embertelen intézkedés”

visszavonását. A Jobbik alelnöke nem tartja kizártnak azt sem, hogy az új jogszabály mögött a kutak vízkivitelére kivetett adó bevezetésének előkészítése áll. A politikus a bojkott-felhívást is közzétett, amelyben arra bátorítja az embereket, hogy „egyelőre ne indítson el fennmaradási engedélyezési eljárást, és ne fizessen semmit a kutak után”

Hírdetés

Az Alfahír kérdésére Lázár János a kormányinfón elmondta: 

a miniszterelnök utasítást adott a szabály felülvizsgálatára. 

a kancelláriaminiszter szavai szerint a témát jövő héten tárgyalja a kormányülés. 

Hozzátette: többen, köztük fideszes politikusok is jelezték, hogy „ez olyan súlyos kérdés, amivel foglalkozni kell.” Ezek után született döntés a jogszabály felülvizsgálatáról. A feladattal Orbán Viktor a kancelláriaminisztert bízta meg. 

A kútadó esetleges bevezetésére vonatkozó kérdésünkre Lázár határozottan azt válaszolta:

„Szó sem lehet róla!”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »