Továbbpasszoltuk a kontinensfoglalókat – tapsikolva fogadták az első szállítmányt a magyar-osztrák határon

Továbbpasszoltuk a kontinensfoglalókat – tapsikolva fogadták az első szállítmányt a magyar-osztrák határon

Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat – jelentette be szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár.

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak – tájékoztatta az osztrák kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, az Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után.

A Werner Faymann és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon.

A döntésről a kancellár Facebookon adott tájékoztatást.

Korábban az osztrák belügy közleményében az szerepelt, hogy mindegyik "menekült" benyújthat menekültkérelmet Ausztriában, és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat. Hozzátették, minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el.

De a közlemény kiemelte, az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is.

Hajnalban megérkezett az első rakomány a sógorokhoz

Hajnali fél 3-kor elérte a magyar-osztrák határt az első migránsokkal teli busz, amely szombatra virradó éjszaka indult útnak.

A buszról leszálló migránsok a határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket Welcome feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is értesítették. Csak innen több mint 10 busz indult útnak tele emberekkel. Hajnali 3 óra körül a zsámbéki lehajtótól már mindenkit elvittek.

Hírdetés

A köztévé szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós azt mondta, a legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Szerinte nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.

A köztévé szerint az első buszról több mint 40-en szálltak le, a rendőrség még nem volt jelen, de a magyar oldalon már várták őket az osztrák segítők.

Werner Fasching tartományi szóvivő-helyettes szerint a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek.

"Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" – mondta Fasching. Ha igen, úgy felveszik az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe viszik őket tovább.

A hatóság jelenleg vizsgálja, hogy az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonatot rendelkezésükre tud-e bocsátani. Nickelsdorf környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.

Werner Faymann osztrák kancellár arról számolt be, hogy Angela Merkel német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat. Ez egy szükséghelyzet – nyilatkozta az Ö3 közszolgálati rádióadónak.

Akinek hiányoznának a távozók: máris újra benépesedett a Keleti

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal – hangzott el az M1-en szombat hajnalban.

Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a miklóshalmai (Nickelsdorf) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett.

Közben a Keleti pályaudvaron – ahonnan korábban nagy számban távoztak – az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

A őrvidéki rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra.

Sajnos nem is fog kevesebb érkezni, sem az osztrák-magyar határra, sem hozzánk, ha azt látják, hogy szabad az út.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Buszokkal az osztrák határhoz viszik a Keletinél táborozókat és az M1-esen gyaloglókat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »