Soros egyetemének ellehetetlenítése a legújabb gumicsont – de persze ezt sem merik meglépni

Soros egyetemének ellehetetlenítése a legújabb gumicsont – de persze ezt sem merik meglépni

A magyar kormány engedélyéhez kötné egy friss törvényjavaslat az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését. A 2011-es felsőoktatási törvény módosítását tartalmazó javaslat kedden késő este jelent meg a parlament honlapján.

Az indoklás úgy fogalmaz, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a felsőoktatási törvénynek a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira vonatkozó szabályai pontosításra szorulnak. Konkrétabban „Magyarország kiemelt kultúrpolitikai célja az Európai Unión kívüli harmadik országokkal folytatott oktatási együttműködés, amelynek eszköze lehet az Európai Unión kívüli külföldi felsőoktatási intézmények, harmadik országok állampolgárainak mint oktatóknak a szabályozott magyarországi működése”.

Ez azt jelenti, hogy külföldi egyetem csak akkor minősül szabályosan működőnek, ha a magyar kormány is rábólint. Ezt nehéz nem a Soros György amerikai zsidó spekuláns alapítványa által működtetett, budapesti Közép-európai Egyetemre (CEU) vonatkoztatni.

Hírdetés

Az eddigi szabályozás szerint elég volt, hogy a külföldi egyetem a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézmény legyen.

A fajtársi 444 birtokába került levél szerint Michael Ignatieff, a CEU rektora a javaslat nyilvánosságra kerülése utáni percekben már szét is küldte az egyetem hallgatóinak azt a levelet, amelyben úgy fogalmazott, hogy diszkriminatívnak tartja a tervet.

„A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé” – írta Ignatieff.

Szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartanak.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »