Pünkösd, a béke és a jóság ünnepe

Ilyen meghatározó ünnepünk pünkösd, közösségi tekintetben is. Csíksomlyóra figyelnek ilyenkor a legtöbben, hiszen a zarándoklaton, a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben tartott szombati búcsús nagymisén százezrek vesznek részt. És két év járványügyi korlátozás után idén végre minden tilalom feledhető, Csíksomlyó újra megszokott arcát mutathatja. Bizony, ez már önmagában is alapos okot jelenthet az örvendezésre, nem csupán azoknak a hívőknek, akik lelki békéjüket ilyenkor a somlyói nyeregben találják meg. Elegendő a két évvel ezelőtti, lélektipró tiltások közepette megtartott búcsú töredékeire gondolni, s aligha van olyan, akinek az akkori emlékek ne szorítanák össze a szívét. Tavaly még mindig visszafogottan ünnepelhettek, s két nehéz év után az idei az első alkalom, amikor minden olyan lehet, mint régen volt. Csíksomlyó újra a nemzet zarándokhelyévé válhat, sokasodó keresztaljákkal és hívő emberekkel, székelyek és távolabbról érkezők találkozási pontja lesz, közösséget éltető térré nemesül. Csíksomlyó újra a megszokott, piros pünkösdi arcát mutathatja, békességet sugárzóan, a több százezres közösség rendíthetetlenségével.

Az idei fogadalmi búcsú mottójának a ferences rend jelmondatát, a Pax et bonum! – Béke és jóság! – mondatot választották. Nem véletlenül, hiszen napjainkban jól érzékelhető, milyen az, amikor csak sóvárgunk a béke és a jóság után. Ennek ellenére a csíksomlyói ferencesek szavaikkal bátorítják a búcsúra igyekvőket: „Rendalapítónk lelkületével és pártfogása alatt zarándokoljunk együtt a csíksomlyói segítő Szűzanyához – hangsúlyozzák –, hogy égi édesanyánkkal együtt és közbenjárására kérjük a fölséges és dicsőséges Istent: Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben! Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak!”

Hírdetés

Pünkösd összefonódik most a nemzeti összetartozás napjával is, hangsúlyosabb is lesz ezáltal az ünnep, ám továbbra is annak magva, lényege marad a legfontosabb. Melyre pünkösdi pásztorlevelében utal Kovács István unitárius püspök is: „Pünkösd ünnepére nincs semmiféle felesleges csillogás szórva, nincs semmi külsőség, ami az ünnep lényegéről elterelné a figyelmünket”. Csendesedjünk hát el – javasolja – azért, hogy „újult erővel tudjunk kiállni amellett, ami Isten országát jelenvalóvá teszi mindennapjainkban”, azért, hogy ébren tarthassuk „magunkban és másokban a lelkesedést, a derűt, az ember jóra való képességébe vetett hitet”…


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »