Padlóra küldte a baloldalt a bevándorlás-vita

Padlóra küldte a baloldalt a bevándorlás-vita

A Fidesznek bejött a bevándorlásellenes kampány, ám a Jobbik erősödését nem sikerült megállítani. A baloldalt viszont teljesen padlóra küldte a migráns vita. 

Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatása szerint a Fidesznek a bevándorlással kapcsolatos „konzultációval” és a faék egyszerűségű plakátkampánnyal sikerült elbizonytalanodott híveinek egy részét visszaterelnie a „polgári” táborba. A teljes népességben egy, a pártot választani tudók között kettő, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig három százalékot erősödtek január óta. 

A kormánypárt legfőbb riválisának, a Jobbiknak az izmosodását azonban nem sikerült megállítani, holott számos elemző szerint Orbánék legfontosabb célja az elmúlt hónapokban (többek között a sok vitát kiváltó plakátkampánnyal is) ez volt. A teljes népességben és a pártot választani tudók körében két, míg a biztos szavazó pártválasztók között négy százalékot erősödött a jobboldali ellenzék, akik így az elmúlt időszak egyértelmű nyertesei voltak. A párt elhatárolta magát a széles körben álságosnak és feleslegesnek tartott Nemzeti Konzultációtól és a demagóg plakátkampánytól, ugyanakkor határozottan állást foglalt a menekült-és bevándorló áradat megfékezése mellett. A jelek szerint a választók értékelték ezt a disztingválást. 

Hírdetés

Ugyanennyire világos a „hónap lúzere” díj is, amelyet az MSZP vihet haza. A szocikat durván padlóra küldte a bevándorlásról és menekültekről folyó vita. Bár a pártvezetés igyekszik árnyaltabban fogalmazni a kérdésben, a kommunikáció messze nem egységes. a fővárosi hardcore liberálisokra hajtó budapesti szocialisták szerint például az egész probléma nem is létezik. Nem könnyíti meg Tóbiás Józsefék dolgát az sem, hogy a közvélemény jelentős részében a „baloldal”, még mindig egységes táborként jelenik meg. Tehát a DK, az Együtt, vagy a Liberálisok valóságtól meglehetősen elrugaszkodott álláspontja könnyen ráég az MSZP-re is. A párt a teljes népességben képes volt tartani eleve nem túl combos támogatottságát, ám a pártot választani tudók körében két, míg a biztos szavazó pártválasztók között négy százalékot zuhatnak. 

A szocik nagyjából annyit gyengültek, amennyivel a Jobbik erősödött, és közben a Fidesz sem gyengült. Tehát a jobboldali ellenzék az elmúlt időszakban jó eséllyel a baloldalról húzta át azokat a szavazókat, akik szemben állnak a kormánnyal, ám a bevándorlás ügyében nem tudnak azonosulni a baloldali-liberális állásponttal. 

A Gyurcsány-fanok és a liberális B-közép hűséges maradt pártjaihoz, így a DK egy most vasárnapi választáson ugyanúgy 8%-ot kapna, mint év elején, az Együtt pedig csak egy százalékot vesztett, és 3%-on áll a biztos szavazó pártválasztók között. Az LMP zöld-balos tábora is stabilizálódni látszik, Schifferék év elején, és most is megugrották a parlamenti küszöböt, 6%-nyian voksolnának rájuk. A pártból kiszakad renegátoknak viszont azóta sem sikerült igazán meghatározniuk, hogy a tuti képviselői helyeken kívül mi vitte rá őket a szakításra, és a balos összefogásba való részvételre. A „feltétel nélküli alapjövedelem” című hippi fantasyn kívül eddig még nem nagyon sikerült letenniük az asztalra semmilyen ötletet. Ezzel egyelőre nagyjából 1%-nyi ember bizalmát sikerült kiérdemelniük.

Stabilan nagy a bizonytalanok száma is. A teljes népesség 16%-a nem tud választani a jelenlegi politikai palettából. Ez az arány januárban is ennyi volt. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »