Orbán Viktor: A kommunisták naftalinban

Saját kormányát fényezte a kormányközeli Figyelő rendezvényén a kormányfő.

A miniszterelnök beszéde elején az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy politikusok nem szívesen szoktak újságok ilyen típusú rendezvényeire járni, aminek az az egyszerű oka van, hogy

él egy ósdi felfogás, amely arról szól, hogy a sajtó, a nyilvánosság szükségszerűen ellenzéki.

Orbán Viktor kifejtette, hogy „ez a gondolat egy intellektuális természetű tévedés eredménye, hiszen a sajtó, és általában a gondolkodó emberek, közöttük az újságírók is, valóban kritikai természetűek. A hiba ott van, hogy sokan azt gondolják, a kritika tárgya a kormány, pedig valójában a széles nagyvilág.” [Szerintünk az ellenzéki sajtó gondolata alapvetően nem tévedés, bár persze a sajtó szerepéről mindenkinek meglehet a maga véleménye. A kritika tárgya pedig valóban a széles nagyvilág – benne a kormánnyal. – a szerk.]

A miniszterelnök ezek után összefoglalta, szerinte milyen eredményeket ért el Magyarország: „az inflációt megfékeztük, folyamatosan csökkentjük az adókat, a kommunisták naftalinban. 2010-ben az ország padlón volt, de ilyen a magyar logika, ha padlón vagy, akkor vizsgáld meg az alapozást.” Elmondása szerint a kormány is ezt tette, és úgy találta, hogy az alapok jók. „A magyarok szeretnek dolgozni, jó a munkabírásuk, kezdeményezők, vagyis nem várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, és képesek felelős döntést is hozni” – foglalta össze a kormányfő.

Hírdetés

A magyar vállalkozók és a Magyarországon dolgozó vállalatok vezetői derekasan kivették részüket mindabból, ami 2010 után történt – jelentette ki Orbán Viktor. Megemlékezett arról is, hogy „szívták a fogukat, de mégiscsak a kormány mellé álltak a bankok, és befizették a bankadójukat, az ország mellé álltak a nagy nemzetközi és magyar cégek, és befizették a különadóikat, és a kis- és középvállalkozások is vállalták azt, amit akkor vállalni kellett” – mondta.

„Rengeteg még a tennivalónk. A vállalkozói társadalomnak a helyzetét tekintve Magyarország sajnos ma csak az európai középmezőny vége felé található” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette, a térség azon országaiban, amelyek egyszerre szabadultak fel Magyarországgal a kommunizmus alól, jóval sikeresebb a tőkefelhalmozás, és jelentősebb magánvagyont alapoztak meg. Orbán Viktor ezt azzal magyarázta, hogy „nálunk hosszabb ideig tartott a kommunizmus hordalékának az eltakarítása. Ezt talán az is tetézte, hogy az EU-csatlakozáskor mi, magyarok úgy viselkedtünk, mint a szerelmes férj, mindent elhittünk, és semmit se láttunk” – fogalmazott.

http://mno.hu/

A magyar gazdaság sikerei kapcsán gyakran megjegyzik, hogy csak átmenetiek, „de úgy gondolom, hogy önök, akik jól ismerik a magyar gazdaság valóságát, pontosan tudhatják, hogy a magyar gazdaság szilárd lábakon áll”, és egy felívelő korszak elején állunk, ami tekintélyes részben a sikeres magyar vállalkozóknak is köszönhető – jelentette ki.

Gazdaság MN Pogátsa Zoltán: Hülyeségekre költjük az uniós támogatást A közgazdász szerint igaza van a Orbán Viktornak, a nyugati országok többet nyernek a támogatási rendszeren.

A kormányfő hangsúlyozta: „ha mindent összeadunk, a családok és a friss házasok adókedvezményeit, az egykulcsos adórendszerből fakadó többletbevételeket, a családi adókedvezmény összegét, az adókulcs csökkentésének a következményeit, akkor 2010 óta több mint 3000 milliárd forint maradt a magyar családoknál”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »