Na, itt falurombolás lesz…

Vegyes, magyar és migránscsaládokból álló falvat hozna létre Magyarországon az átláthatatlanul működő Migration Aid. Az ötlet a társaság egyik igazgatósági tagjától származik, aki egyúttal a Sirius.Help alapítója is – írja a Magyar Idők.

A „migránsfalvak” létrehozásának gondolatával nem Franziska Keller, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-képviselőcsoportjának társelnöke játszott el először – írja mai számában a konzervatív napilap.

A Magyar Idők szerint ugyanis az ötletet a Migration Aid (MigAid), illetve a hozzá kapcsolódó Sirius.Help csoport 2015 óta népszerűsíti Magyarországon. Az eredetileg Sirius.One elnevezésű projekt keretében olyan „kísérleti életteret” akartak létrehozni, ahol „az európai befogadó államok önkéntesei és a menedékre jogosultak” – összesen mintegy 600-1000 ember – „közösen élnek és dolgoznak”. A Sirius.Help állítólag tavaly nyáron kivált a Migration Aidből, és azóta független, jogi személyiséggel nem rendelkező civil kezdeményezésként működik. Az „anyaszervezet” programpontjai között viszont továbbra is szerepel a fent említett kezdeményezés, immár menedékfalu elnevezéssel, kétséget sem hagyva afelől, hogy a megvalósítást hazánkban képzelik el.

Hírdetés

Érdemes megemlíteni, hogy a mig­aidesek emellett Budapesten szeretnének egy vagy több 300-400 négyzetméteres ingatlant szerezni, amely – mint írják: „Rövidebb időszakokra átmeneti otthona lehetne néhány családnak is, akiknek a vámosszabadi vagy kiskunhalasi menekülttábort el kell hagyniuk”.

A Sirius.Help csoport, illetve a migránsfalvak koncepciójának kidolgozója Siewert András, a Migration Aid igazgatósági tagja volt. A férfi, mielőtt két éve csatlakozott a migránssegítőkhöz, a Sirius Közösségépítő Szociális Szövetkezet vezető tisztségviselőjeként egy önfenntartó ökofalu létrehozásán munkálkodott, ami lakosainak összetételétől eltekintve alapvetéseiben azonos a menedékfaluval.

A társaságok szoros együttműködését jelzi továbbá, hogy a MigAid egy olyan szentendrei házban raktározza a tárgyi adományokat, amely Siewerthez köthető. A Migration Aid – a magyar Himnusz megcsonkítására épülő plakátkampányán kívül – egy ideje nem is jelentkezett saját akciókkal. 2016 szeptembere és 2017 áprilisa között például abban merült ki a tevékenysége, hogy támogatta a Sirius.Help tranzitzónákban végzett munkáját. A két társaság mindeddig nem számolt el a pénzügyeivel. További részleteket a Magyar Idők oldalára kattintva tudhat meg.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »