Moszkva színre lép

Moszkva színre lép

Akárcsak két éve, most is Moszkva fellépése mozdíthatja ki a holtpontról a szíriai helyzetet. Az orosz diplomácia Bassár el-Aszadot puhítja, s mint tegnap a kibontakozás lehetőségeit taglalva Vlagyimir Putyin bejelentette, a szír elnök kész a választások előre hozására, és egy egészséges ellenzékkel megosztaná a hatalmat. Ha azonban ezek az erőfeszítések zsákutcába jutnak, Moszkva alighanem az eddiginél hatékonyabb és közvetlenebb katonai segítséggel mentheti meg közel-keleti szövetségesét.

Moszkva véget vetne a szíriai vérfürdőnek, az ország szétverésének, és elégedetlen az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépéssel, az amerikai bombázások hatékonyságával. A Kreml szerint az emberek nem Aszad, hanem az ott „állatkodó” Iszlám Állam elől menekülnek. Az emiatt kialakult válság okát Moszkva elsősorban Washington elhibázott közel-keleti politikájában látja, s közös fellépést sürget a terrorizmus és a szélsőségesség ellen. Erről Kínából hazatérőben beszélt az orosz elnök, megjegyezve, erről az elképzeléséről már beszélt amerikai, török és szaúdi partnereivel is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az e létrehozandó koalíció által indítandó hadműveletben Oroszország részvételéről még korai beszélni. Putyin felhívta a figyelmet, hogy Moszkva már így is elég segítséget nyújt Szíriának haditechnikai eszközökkel, fegyverekkel, katonák kiképzésével.

Hírdetés

Eközben a világsajtó már azt pedzegeti, hogy az Iszlám Állam elleni fellépés már most egyre kiterjedtebb, hiszen az amerikai és török gépeken kívül oroszok is bombázzák a dzsihadistákat. Mint a napokban az izraeli Ynet.news portálon Alex Fishman írta, az amerikai szövetség mellett iráni–orosz koalíció formálódik az Iszlám Állam ellen. A portál szerint az iráni forradalmi gárda Kudsz nevű egységének parancsnoka a közelmúltban Moszkvában járt, és Aszad megmentéséről megszületett a megállapodás. A cikk szerint egy Damaszkusz melletti támaszpontra már meg is érkeztek az orosz pilóták és MiG-ek, amelyeket harci helikopterek követnek. Az arab Elaph című lap is arról írt, hogy Moszkva meg fogja tenni Szíriáért mindazt, amit tavaly az amerikaiak megtettek Irakban. A közvetlen orosz segítségről szóló találgatásokat csak alátámasztották azok az augusztus 22-i, a Bosphorus Naval News portálon megjelent felvételek, amelyek szerint a fekete-tengeri orosz flotta Alligator osztályú hajója, a Nyikolaj Filcsenkov Kamaz teherautókkal és minimum négy BTR-rel kifutott a Földközi-tengerre, az Orix Blog pedig már egy páncélozott járművet látni is vélt az Aszad  erői által ellenőrzött Latakia tartományban. E hírfoszlányokból kirajzolódik, hogy Moszkva megelégelte a tehetetlenkedést, s kész megvédeni az egyre nagyobb bajban lévő Aszadot. Már csak azért is, mert nem engedheti meg, hogy egy szélsőséges iszlám állam erősödjön meg húszórányi autóútra a határaitól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »